Olomoucko - V Česku rychle přibývají malé mlékárny a o jejich produkty je zájem. Drobní farmáři vyrábí z domácího mléka sýry, máslo nebo jogurty a těží z toho, že lidé začínají kupovat kvalitní české potraviny. V Olomouckém kraji vzniklo za poslední dva roky deset minimlékáren, což je nejvíc v celé republice.
Malým farmám na Olomoucku se daří
Manželé Hrbkovi před několika lety vyměnili pohodlí Prahy za krávy, ovce a kozy. Pořídili si zvířectvo na farmě ve Hvozdu na Prostějovsku. Nejdříve vyráběli domácí sýry a jogurty pro vlastní potřebu. Pak se ale koníček změnil v zaměstnání a dnes v malé mlékárně úspěšně podnikají.
Podle slov majitele farmy je takovýto způsob podnikání zárukou, že se spotřebiteli vyhnou aféry, jako byla ta s koňským masem v potravinách. Kvůli tomu jsou někteří zákazníci ochotni si za kvalitu připlatit. Hrbkovi mají na farmě malou prodejnu, ale jejich sýry nebo jogurty si mohou lidé koupit i ve městě.
„Malí zemědělci přináší zákazníkům pestrost a potraviny, které mají místní charakter,“ uvedl Ivan Hrbek, majitel farmy.
Jen o pár kilometrů dál slaví s domácím tvarohem, jogurty nebo sýry úspěch i v Náměšti na Hané. Zemědělské družstvo z nedaleké Senice tady otevřelo před rokem malou mlékárnu a už dnes jim výrobní kapacity téměř nestačí.
Farmářské výrobky jsou vyráběny z vlastních surovin a tradiční metodou.
Ministerstvo zemědělství nárůst počtu malých mlékáren vítá, protože to znamená rozšíření nabídky regionálních produktů a poskytnutí pracovních příležitostí na venkově.
Podobnou cestou jako ve Hvozdě a Náměšti se za poslední roky vydalo 54 malých farmářských výroben. Desítka z nich v Olomouckém kraji.