Málo personálu a nekvalitní kamerový systém – to jsou slabá místa benzínek

Lipůvka (Blanensko) – Každý den jedna přepadená čerpací stanice – policejní statistiky z loňského roku neúprosně ukazují, jak často se benzínky stávají terčem lupičů. Právě v těchto měsících jsou přepadení častější než jindy. Jen na Blanensku a Vyškovsku policisté v posledních měsících řešili sedm případů.

Čerpací stanici v Lipůvce na Blanensku přepadl lupič hned dvakrát. „Poprvé přišel vloni v říjnu a choval se slušně. Ženě řekl, že jí nic neudělá, pouze potřebuje peníze pro svoji potřebu. Napodruhé už byl ráznější, vyskočil na pult a peníze si vzal z pokladny,“ řekla mluvčí blanenské policie Iva Šebková.

Nyní se kriminalistům podařilo muže dopadnout. „Teď, když mi řekli, že ho chytili, tak jsem klidnější. Ale stejně z toho mám husí kůži. Ale to je riziko této práce – člověk nikdy neví, s kým se dostane do styku,“ popsala svoje pocity pracovnice přepadené čerpací stanice Eugenie Remešová.

„Pachatele se podařilo vypátrat díky průmyslovým kamerám, jež byly nainstalovány na benzinové stanici, ale také díky kriminalistické práci, kterou z taktických důvodů nemůžeme zveřejňovat. Můžu ale prozradit, že tento pachatel je podezřelý z další trestné činnosti,“ dodala Šebková.

Mluvčí Iva Šebková popisuje přepadení v Lipůvce (zdroj: ČT24)

Pachatelem je nejčastěji amatér, který se dostal do finančních problémů

Sestavit obecný profil člověka, který se k loupeži na čerpací stanici odhodlá, není podle kriminalistů snadné. Pachatelé jsou často amatéři, kteří se k činu odhodlali kvůli momentálním finančním problémům. „Amatéři jsou to z toho důvodu, že stanice jsou snadným cílem. Zvláště v noční době, když je tam zpravidla pouze jedna obsluhující. Čerpací stanice sice obvykle mají kamerový systém, ale záznam často není příliš kvalitní, a navíc se pachatelé maskují,“ vysvětlil vedoucí oddělení obecné kriminality blanenské policie Marek Opatřil.

Podle policie pachatelům nahrává také to, že čerpací stanice se rozkládá na velkém prostoru a obvykle se nevyužívají noční okýnka. „V poslední době se nám objevuje i nechuť majitelů čerpacích stanic pomoct s objasňováním případů,“ popsal další slabé místo čerpacích stanic Opatřil.