Malá farma se otevírá veřejnosti a hospodaří postaru

Rádi byste navštívili sympatickou Bethany a Vaška na Malé farmě? Máte jedinečnou šanci! Od září totiž hospodářství otvírá své brány ještě více než dosud. Další novinkou, kromě oslího přírůstku Rozárky, je stále častější využívání hospodářských postupů našich prarodičů.

Populární projekt o farmaření v předhůří Šumavy startuje svou čtvrtou řadu a Bethany s Vaškem v Kuklově žijí už druhým rokem. „V přetechnizované globální společnosti si člověk nutně musí položit otázku, co by se stalo, kdyby najednou moderní technika přestala fungovat. Byl by konec světa? A my na to chceme odpovědět – určitě by nebyl, lidé by se byli schopni dobře uživit i bez elektřiny, mobilů a spalovacích motorů. A v některých případech to ani nevyžaduje spoustu práce, jen pokoru vůči znalostem našich dědečků a babiček,“ vysvětluje vedoucí projektu Martin Mrnka důvody, proč farmáři stále častěji vytahují ze stodoly kosy, staré sekačky nebo třeba máselnici místo moderních vymožeností.

3 minuty
Farma se otevírá veřejnosti
Zdroj: ČT24

„Třeba natírání volskou krví byl velký zážitek, protože jsem se o tom vždycky učil a nikdy jsem to nezkusil. A teď, když jsem to zkusil a zjistil, že to funguje na jedničku, bylo to skvělé,“ pochvaluje si jednu z metod Vašek. „Velmi často se nakonec ukáže, že se věci dnes dělají zbytečně komplikovaně a že staré postupy vlastně fungují lépe,“ doplňuje Bethany. A tak se bramborům více daří na slámě než na poli, stará sekačka seká zodpovědněji než nová a vlastnoručně vyrobené ozdoby, papuče nebo necky kromě své funkce taky přináší radost.

3 minuty
Farmáři vyzkoušeli i staré formy hospodaření
Zdroj: ČT24

A pokud se i vy chcete naučit vyrábět košíky, pracovat s vlnou, trochu na farmě pomoct a zároveň pocvičit angličtinu, nastávající měsíce jsou k tomu jako stvořené. „Měli bychom tady taky mít týdenní kurz pro mezinárodní školu zaměřený na jídlo a zpracování surovin s názvem Z farmy na stůl. Studenti si všechno sami připraví a sní,“ popisuje největší akci plánovanou na podzim Vašek. „A pokud by kdokoliv z vás rád u nás zorganizoval kurz, prosím zkontaktujte nás!“ nabízí s úsměvem Bethany. O všech plánovaných akcích se dozvíte v Malé farmě vždy v pátek 16:50 na ČT1 nebo na facebooku.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...