Luhačovice provoněly speciality šéfkuchařů

Luhačovice – Dýňové cappuccino, roláda ze pstruha plněná lososovou pěnou nebo halušky se zakysanou smetanou a lesním ovocem – i to nabízí vůbec první festival dobrého jídla v Luhačovicích. Jednodenní akce, do které se zapojili šéfkuchaři pěti hotelových domů, návštěvníky nechává ochutnat běžné pokrmy i netradiční speciality. Zájem předčil očekávání organizátorů a zřejmě tak vznikla nová tradice.

Pět hotelových domů, pět rozdílných degustačních menu. Luhačovičtí šéfkuchaři si pro dnešní food festival připravili to nejlepší ze své kuchyně. Zatímco tým pod vedením Martina Kmoníčka vsadil na českou klasiku v podobě domácí paštiky, zauzené panenky a domácího štrůdlu, konkurenční tým Jiřího Kudláčka chce majitele mlsných jazýčků oslnit hruškovou polévkou.

„Šéfkuchařům jsme dali volnost, aby se vyřádili, aby udělali to, co nejlépe umí. Výsledek jejich snažení mohou lidé ochutnat na stáncích jednotlivých hotelů,“ vysvětlil organizátor a ředitel Resortu Luhačovice Roman Kašpar.

Šéfkuchař Stanislav Zukal návštěvníkům představil ústřice. „Ústřici si dám do úst a srknu. Jediná věc ve společnosti, kterou můžete bez obav srkat a nemusíte se za to stydět, je právě ústřice,“ ujišťoval obecenstvo na své kuchařské show.

3 minuty
NO COMMENT: Food Festival v Luhačovicích
Zdroj: ČT24

Čerstvé ústřice se sektem a odborným komentářem se zvědavostí ochutnali i ti, kteří je do té doby viděli jen ve filmech. „Jsou luxusní, vynikající. Jsem jako v moři,“ liboval si jeden z řady ochutnávajících diváků.

Podrobný program a jednotlivá degustační menu najdete zde.

Nejatraktivnějším bodem odpoledního programu byla příprava a ochutnávání hmyzu, takzvaná entomofagie. „Vypadá to skvěle, ale tady se mi zdá, že se to ještě hýbe,“ komentoval ochutnávku jeden z účastníků festivalu. Po předkrmu z larev potemníka brazilského s česnekem a chilli zavoněli na pánvi křupaví a výživní cvrčci. „Opravdu to chutná jako oříšek,“ potvrdil jeden z odvážlivců tvrzení kuchařů. Ochutnávku uzavřela sarančata všežravá jako šťavnatý dezert.

Ochutnával se také tradičnější koláč, ze kterého voněly škvarky, povidla a mák. „Chtěli jsme docílit toho, aby měly Luhačovice, podobně jako má Vídeň Sacher dort, také svůj typický koláč,“ dodala organizátorka Dana Husková.

Zkušební nultý ročník přilákal do Luhačovic pět tisíc lidí. Jeho ambicí bude návštěvníky do lázeňského města i v budoucnu přilákat nejen za zdravím, ale i za chuťovými zážitky.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...