Kriminalisté zadrželi zloděje trezorů

Brno - O tom, že lupičské řemeslo zaměřené na vykrádání trezorů neskončilo s obdobím první republiky, se mohli přesvědčit policisté na Blanensku. Zadrželi dvojici mužů ve věku 29 a 31 let, kteří se vloupávali do trezorů po celé jižní Moravě. Svým řáděním způsobili škodu dosahující čtyř milionů korun.

Lupiči se soustředili na objekty obchodů i průmyslových areálů. Postupovali podobně, jako to známe z prvorepublikových případů. Pod rouškou noci vnikli do objektů, kde měli vytipovaný trezor. Narozdíl od svých předchůdců ale nepoužívali vrtačky ani páčidla. Na trezor šli s úhlovou bruskou.

Když už byli v objektu, nebrali jen peníze. Nepohrdli ani proviantem. Z kuchyně zemědělského družstva tak například ukradli 18 kg vepřové plece, 10 kg sýra, ale také třeba kilo pepře a 5 kg masoxu.

Na loupeže a hlavně na zametání stop se pečlivě připravovali, na každou loupež měli jiné oblečení, používali kukly a na místě rozlévali savo a aviváž, aby nezanechali ani pachové stopy. Při jedné z loupěží si vzali na pomoc i hasicí přístroj, kterým navštívené místnosti vystříkali.

Policisté je obvinili z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Oba jsou stíháni vazebně.