Králík se vrací do české kuchyně, zájem o něj vzrostl o třetinu

Brno - Češi se vrátili ke konzumaci v posledních letech opomíjeného králičího masa. Podle Českého svazu chovatelů se počet králíků za poslední rok zvedl o třetinu. Za zájmem lidí stojí podle odborníků snaha zpestřit jídelníček o zdravější druhy masa a také ušetřit.

Před dvěma lety chtěl Pavel Buček z Ivančic své hospodářství zavřít, teď se nestačí otáčet. Ročně vychová a prodá na 130 králíků. „Pro moje králíky si lidé jezdí ze Znojma, ale třeba až z Prahy,“ potvrdil chovatel Pavel Buček.

Na chuť králičímu znovu přišli i obyvatelé Říčan na Brněnsku. Králíky tu chová každá šestá rodina. Třeba Jiří Nováček nebyl osm let v masně. „Já bych to nešel kupovat. Jednou to máte dovezené z Koreje a nikdo neví, čím je to krmený. Já mám raději takové ty zdravější, doma vyprodukované potraviny,“ řekl muž.

Češi sní až o 1,5 kilogramu králičího masa více

Že králičí maso zažívá v posledním roce nebývalý boom, potvrzují i odborníci. „Zájem o králičí maso stoupá především proto, že lidé se zajímají o výživu a kvalitní maso, a to si mohou v případě králíka velmi jednoduše vyprodukovat sami, a druhý důvod jsou drahé potraviny obecně,“ řekl Miroslav Martinec z Českého svazu chovatelů.

Přestože velká část zájemců si králíka vychová doma sama, na odbyt jde králičí maso i u řezníků. Jeden kilogram stojí v průměru 180 korun. „Když to porovnám s minulým rokem, tak se nám prodej zvýšil dvojnásobně,“ souhlasil uzenář Jan Vepřek.

Spotřeba masa na obyvatele za rok

Vepřové – 42,1 kg
Drůbeží – 24,5 kg
Hovězí – 9,2 kg
Králičí – 3 kg

(zdroj: Český statistický úřad)

Poslední dva roky jí Češi až o kilo a půl králičího masa více než dříve. Kuřecího a hovězího naopak zhruba o stejné množství méně. Proto králíka i restauratéři znovu řadí do svých jídelníčků. „Nejpopulárnější maso u nás je kuřecí a hovězí, ale hlavně teď na jaře tomu hodně šlape na paty králík,“ řekl kuchař Restaurantu Pavillon Jan Kaplan.

Návrat králíků na české talíře rádi vidí i lékaři. „Králičí maso je v porovnání s ostatními masy jedno z těch lepších. Má nižší obsah tuku, nižší obsah kolagenu, jemnější svalová vlákna, takže je stravitelnější,“ uvedla profesorka Zuzana Derflerová Brázdová z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

2 minuty
Profesorka Ústavu preventivního lékařství Zuzana Derflerová-Brázdová o králičím mase
Zdroj: ČT24

Kvůli rostoucí ceně potravin Češi staví na dvorcích kromě králíkáren také kurníky, zvýšený zájem hlásí chovatelé i o prasata.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...