Kraj rozjíždí „akci CEJIZA za 800 milionů“

Brno - Jihomoravský kraj hledá dodavatele elektrické energie a plynu na příští tři roky. Jedná se o první obří zakázku, kterou chce vysoutěžit nově založená společnost CEJIZA neboli Centrální jihomoravský zadavatel. „U elektřiny předpokládáme cenu asi 330 milionů a u plynu 470 milionů,“ řekl České televizi ředitel společnosti CEJIZA Bořek Semrád.

Podmínky tendru vyvěsil kraj na svých internetových stránkách. Nyní vypsal takzvané kvalifikační kolo tendru. V něm plánuje vybrat pět firem, které prokáží, že budou schopny dodat potřebné množství energií a že mají pevnou pozici na trhu. Ve druhém kole tendru bude potom jediným kritériem nabídnutá cena.

Společnost CEJIZA založil Jihomoravský kraj, aby pomocí hromadných nákupů ušetřil v období hospodářské krize. Kromě energií bude CEJIZA obstarávat také zdravotnický materiál a přístroje pro všech osm krajských nemocnic.
„Později by se spektrum nakupovaných výrobků mohlo rozšířit na potřeby pro sociální ústavy, případně školy,“ řekl loni v květnu hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle Haška budou úspory milionové, časem možná dosáhnou desítek milionů korun. Kraj podle něj bude fungování CEJIZA konzultoval s odborníky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i s ministerstvem financí.