Funkcionalistickou Münzovu vilu možná čeká demolice

Brno – Münzovu vilu patrně čeká demolice. Když dělníci při rekonstrukci začali rozebírat horní patro, budova se jim začala rozpadat pod rukama. Pomocí sond stavbaři zjistili, že budova nemá základy. Statika je tak narušená, že vila nejspíše půjde k zemi. Majitel slibuje, že na místě vyroste přesná replika Wiesnerova díla.

Na Hroznové ulici 19 v městské čtvrti Pisárky panuje čilý stavební ruch už několik dní. „Majitel požádal o povolení k rekonstrukci vily, které chce vrátit původní podobu. Vila byla v takovém stavu, že s tou prvorepublikovou neměla už téměř nic společného,“ uvedl mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián. Opravu proto povolil stavební úřad i památkový odbor.

Jenže ve čtvrtek při rozebírání prvního patra narazili stavbaři na nečekanou komplikaci – silně narušenou statiku. „Při odstraňování horního patra došlo k neřízenému pohybu a následně k prasklinám na jižní straně fasády, které směřovaly k základům. Výzkumné sondy ukázaly, že objekt stojí na mělkých základech, jež někde chyběly úplně. To bylo důvodem ke zvlnění objektu,“ vysvětlil Milan Boček, který pro investora vykonává stavební dozor. Shodou okolností je majitelem brněnský finančník Igor Fajt, který teď opravuje repliku Zemanovy kavárny v centru Brna.

Milan Boček vysvětluje, co bude s vilou dál (zdroj: ČT24)

Reálnou variantou je tak demolice vily. „Pokud dojde k demolici, jsme odhodlaní postavit přesnou repliku podle Wiesnerových plánů,“ zavázal se Boček. Investici to patrně prodraží až o třetinu.

Ve vile se dnes mimořádně sešli zástupci investora a stavební firmy s památkáři. Ti si chtěli aktuální stav vily osobně prohlédnout. Nyní budou zkoumat dostupnou dokumentaci a příští týden mají rozhodnout o tom, zda proběhne záchrana stávající torza vily, nebo demolice a následná výstavba repliky.

NO COMMENT: Stavební práce v Münzově vile (zdroj: ČT24)

Perský honorární konzul Eduard Münz se s architektem Ernstem Wiesnerem seznámil při projektování České banky Union na Beethovenově ulici. V roce 1924 ho pověřil vypracováním projektu rodinného domu. Vila patří mezi řadu vil, které architekt ve 20. letech navrhl pro bohaté židovské průmyslníky a bankéře. Budovu tvořila tři jednoduchá, výškově i hmotou diferenciovaná tělesa. Jednolitost stavby narušovaly pouze štíhlé komíny. Budova má půdorys ve tvaru L. V kratším traktu bylo zázemí pro personál, v delším pokoje pro rodinu. O původní podobě interiéru se nedochovaly žádné informace, jediným dochovaným prvkem je štuková výzdoba v hudebním salonu.

Vila původně patřila České bance Union v Praze, od níž dům odkoupili manželé Münzovi. Eduard Münz ale v roce 1940 zemřel a jeho manželka byla za války deportována do Terezína a Osvětimi. V roce 1941 vilu převzal Vystěhovalecký fond pro Čechy a Moravu a po válce byla znárodněna. Synové Heinz a Peter Münzovi, kteří působili v československé zahraniční armádě, se po skončení války vrátili do Československa a dům jim byl na krátkou dobu vrácen. V roce 1951 jeho polovinu vlastnilo Ministerstvo financí ČSR, poté domovní správa Městského národního výboru v Brně. Stavba byla zničena při necitlivé rekonstrukci v 80. letech. Tehdy stavbu užívalo generální ředitelství Zemědělských staveb.

zdroj: www.bam.brno.cz

Narušení statiky budovy na náměstí Svobody mělo tragické následky

V roce 1997 došlo při rekonstrukci bývalé budovy Mototechny (dnešní New Yorker) na náměstí Svobody ke zřícení pěti pater budovy. Jeden z vlastníků budovy nechal odstranit dva ze čtyř nosníků stavby a podlahová konstrukce pátého patra to nevydržela. Zřícení jednotraktové budovy z 19. století tehdy nepřežilo pět dělníků a dalších deset bylo zraněno. Nehoda byla tehdy jednou z největších za posledních třicet let. Havárie měla patrně více příčin – vybourání dvou cihelných pilířů, stavební úpravy probíhaly bez podepření horních pater a práce dodavatele nebyla provedena kvalitně. Majitel domu i některé stavební firmy sice byli potrestáni, ale trest si nikdo neodpykal. Prezident totiž vyhlásil milost.

  • Zřícení budovy na náměstí Svobody v roce 1997 zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3541/354009.jpg
  • Zřícení budovy na náměstí Svobody v roce 1997 zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3541/354008.jpg
  • Zřícení budovy na náměstí Svobody v roce 1997 zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3541/354010.jpg
  • Zřícení budovy na náměstí Svobody v roce 1997 zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3541/354012.jpg
  • Zřícení budovy na náměstí Svobody v roce 1997 zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3541/354011.jpg