Cigarety měly putovat do Maďarska, ale nezdaněné končily na tržnicích

Brno – Kriminalisté z Brna odhalili skupinu podvodníků, kteří našli originální způsob nelegálního přivýdělku. V Maďarsku si založili firmu, která tam měla prodávat cigarety nakoupené v České republice. Místo Maďarska ale cigarety končily na tržnicích a v trafikách po celém Česku. Podvodníci si tak za pět měsíců vydělali několik desítek milionů korun na neodvedené dani z přidané hodnoty (DPH).

Plán skupiny brněnských podnikatelů byl poměrně jednoduchý. Založili si firmu v Maďarsku, kam měli dodávat cigarety nakoupené v České republice. V Maďarsku také měli odvádět DPH. Cigarety ale nikdy naše území neopustily a místo toho byly prodávány v trafikách a na tržištích po celé republice. Čistý zisk pro podvodníky tak byl v minulém roce 20 % a tento rok po zvednutí DPH dokonce 21 %. Pachatelé si tak přišli až na 40 milionů korun.

Kriminalista Evžen Ryšánek popisuje podvody s nezdaněnými cigaretami (zdroj: ČT24)

Podvodníci prodávali cigarety určené na export do sítě trafik, kterou vlastnil jeden z obviněných. Dále pak mezi zákazníky patřili vietnamští obchodníci a část cigaret mířila i do pražské tržnice SAPA. O výnosnosti obchodu hovoří i fakt, že podvodná firma měla v minulém roce obrat ve výši půl miliardy korun.

Před dvěma týdny ale brněnští kriminalisté tento výhodný byznys překazili. Na podezřelé si počíhali v jedné z brněnských kaváren, když si domlouvali další nelegální obchody. V tu samou chvíli, kdy probíhalo zatýkání, uskutečnila policie domovní prohlídky u podezřelých i ve skladech firmy. Při ní zabavila 3,5 milionu korun v hotovosti, několik vozidel k přepravě zboží, doklady, faktury a razítka. Zajistila také 900 tisíc kusů cigaret, 50 balíčků tabáku a 70 dobíjecích karet. Obviněným hrozí za podvody až 10 let vězení.