Budoucí pečovatelky měřily své síly

Lipová Lázně - Své znalosti si dnes v Lipové Lázních na Jesenicku měřily budoucí pečovatelky. Tamní odborné učiliště pro ně přichystalo pečovatelskou soutěž. První ročník oslovil dívky z různých koutů Moravy. Čekaly na ně úkoly, které musí zvládnout každá profesionálka.

Simona Duna je původem z Rumunska. Se svou rodinou se před šesti lety přestěhovala za lepším životem na Jesenicko. Půl roku jí trvalo, než si zvykla a začala rozumět češtině. Dnes se v Lipové Lázních učí pečovatelkou. Následuje starší sestru. 

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

„Mě maminka vychovala k tomu, že mám pomáhat druhým, baví mě to, ráda to dělám“, komentovala svou volbu povolání Simona Duna. Ve třídě patří k nejšikovnějším, a tak se s kamarádkou zapojila do pečovatelské soutěže. Zahřívacím kolem byl test technologií a zdravovědy.

Žehlení, přišívání knoflíků, stlaní postele, to jsou úkoly, které jsou pro pečovatelky denní rutinou. Podle pedagogů je to pro dívky velmi přínosné, protože se jedná o předpremiéru závěrečných zkoušek a zkoušku zátěžových a stresových situací. Každá si může ověřit, jak funguje. 

V praxi se budoucí pečovatelky neobejdou ani bez znalosti první pomoci. Na soutěži předváděly resuscitaci a stabilizovanou polohu.

Jedním z úkolů dívek bylo i prostřít slavnostní tabuli. Práce, se kterou se během výuky zpravidla nesetkávají. Mnohem více se ale zapotily u jiných disciplín. 

Na pečovatelskou soutěž dorazila děvčata ze škol, které mají jedno společné. Všechny se zaměřují na výuku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, tedy děti se zdravotním, mentálním nebo sociálním handicapem.