AVÍZO: Výlet do historie s šermíři tuto neděli v Mníšku

V neděli 15. 7. se na zámku v Mníšku pod Brdy uskuteční představení skupiny historického šermu Collegium Armatum a Loutkové prohlídky. Malí i velcí, všichni si přijdou na své. V 11,15 hodin je na programu Pohádka aneb Velká kruťákovská historie. Ve 13,15 hodin pak následuje představení Angelika – jak to bylo doopravdy?

11,15 hodin - Pohádka aneb Velká kruťákovská historie – o krásné Julii a jejím Klaďasovi a bandě loupežníků pod vedením hrozného Kruťáka. Setká se Julie se svým vyvoleným? Jak to všechno dopadne se přijďte podívat.

Ve 13,15 hodin představení Angelika – jak to bylo doopravdy? Známý příběh jak se opravdu stal! Potkáte řadu postav známých z filmu, ale i postavy nové. Délka vystoupení cca 35 minut.

Na zámku budou od 10,30 do 15,30 hodin probíhat pro děti připravené prohlídky Loutkové s čertíkem. Zámecký čertík vás pozve do koupelen a dětského pokojíčku, ukáže hračky šlechtických dětí a spolu s ním také navštívíte velké pohádkové loutky, které mají spojitost se zámkem i podzámčím. Uvidíte princeznu, pana krále i vodníka nebo ježibabu.

Tradiční Skalecká pouť na Mníšku pod Brdy - následující víkend

O víkendu 21. a 22. července se na Mníšku pod Brdy uskuteční tradiční Skalecká pouť. Bohatý program je připraven na zámku, na náměstí, v barokním areálu Skalka nad městem, v kostele i u rybníka a na mnoha dalších místech.

Na Skalce před kostelíkem sv. Máří Magdaleny bude v sobotu v 10,00 hodin zahájena Slavnostní mše svatá za účasti Mníšeckého chrámového sboru, odchod procesí na Skalku je plánován na 8 hodin.

Na zámku jsou po oba dny připravené prohlídky pro dospělé i děti. Rodinám s dětmi se bude věnovat klíčnice posledního pana barona Kasta. Pečuje o všechny klíče, které na zámku jsou, nesmí žádný ztratit ani zapomenout. Zavede vás do jídelen a salonů, knihovny, kaple a pracovny a také do tří zámeckých věží, které nám zůstaly po dávné návštěvě čertíka Brdíka. Ten totiž kdysi jednu věž ukradl a už nám ji nevrátil. Ale o tom všem se dozvíte na prohlídkách Tři věže s klíčnicí. Probíhají v 10:30, 11:30, 12:30, 13:40, 14:30 a 15:30 hodin.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy