Nedělní dopoledne se seriálem Velké sedlo

V neděli 5. července začíná repríza seriálu Velké sedlo, které v roce 1986 natočilo ostravské studio tehdejší Československé televize na základě posledního scénáře Jaroslava Dietla. Seriál o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představou o vodohospodářích a jejich životě. V tehdejší době bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy.

Devět dílů seriálu Velké sedlo se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod. Hlavní postavu hrázného Jana Palyzy hraje Pavel Nový, další postavy obsadili například Ivan Vyskočil, Jana Krausová, Vítězslav Jandák, Jitka Smutná nebo ostravský herec Tomáš Jirman.

Vodohospodářské téma nebylo zvoleno náhodně. Ostravsko tehdy očekávalo velký nárůst spotřeby vody hlavně kvůli průmyslu, takzvaná sonda do náročného života vodohospodářů proto byla velmi aktuální. Vysvětlení potřebnosti výstavby nové přehrady se pak jevilo jako naprosto nezbytné.

Natáčelo se na Kružberku, na Žermanické přehradě i na přilehlé Moravici. Většina děje se odehrávala na vodním díle nazvaném Velké sedlo, ve skutečnosti Kružberku, přehrady postavené v 50. letech. Pro pamětníky může být zajímavé sledovat Kružberk před necelými třiceti roky. Některá místa už neexistují, jsou někde pod hladinou, protože byla zatopena v době, kdy vznikala nejmladší česká přehradní nádrž Slezská Harta. Voda přehrady zatopila z části celkem 6 vesnic.

Seriál Velké sedlo byl natočen podle posledního scénáře Jaroslava Dietla, který s ostravským studiem začal spolupracovat v době, kdy se z Prahy vysílala velmi populární soutěž „Hádej, hádej, hadači“, jíž byl autorem. Byl konec padesátých let a mezi Ostravou a Prahou ještě neexistovala spojovací retranslační trasa. A tak vznikl nápad, aby v téže době, kdy Praha vysílala „Hadače“ na svém okruhu, připravila Ostrava soutěžní verzi svou. Nápad se ujal a režisér Ivo Paukert prosadil do ostravského vydání „Hadače“ jako moderátora Josefa Kobra. Ten si vedl velmi zdatně a odborníci brzy dospěli k názoru, že ostravská verze je zábavnější a pro diváky přitažlivější víc než verze pražská.

Práce měl pražský scenárista v Ostravě až nad hlavu, po úspěšné soutěži následoval „Dispečer a děvčátko z kolonie“ s Josefem Kobrem, „Příběh středního útočníka“ s Jaromírem Hanzlíkem, „Velké sedlo“ s Vítězslavem Jandákem nebo soutěžní pořad „Studio U tří koníčků“.   

Dietl psal výhradně hercům na tělo. Dopředu přesně věděl, co je kdo schopen zahrát. Chodil pravidelně do studia, vysedával v režii, a hercům i celému štábu adresoval velmi zasvěcené připomínky.

Stejnou zkušenost s Jaroslavem Dietlem měl i režisér František Mudra, když točil Velké sedlo. I zde Jaroslav Dietl napsal hercům velmi čtivé texty. V průběhu natáčení však bohužel přišla z Prahy smutná zpráva, že srdce velkého autora selhalo a že Jaroslav Dietl už nikdy nic nenapíše.

Vysílání: od 5. července každou neděli v 11:05 na ČT1