Chci být miliardářem, abych mohl pomáhat chudým dětem, říká protagonista Draků v hrnci

Rudovlasý klučina s úsměvem na tváři a vařečkou v ruce. Tak zná většina diváků desetiletého Oskara Juchelku z televizní obrazovky. Ve skutečnosti se kromě vaření a natáčení oblíbeného dětského pořadu Draci v hrnci věnuje také basketu, hře na piáno, ukulele a housle. V rozhovoru nám například prozradil, co je na natáčení nejtěžší, jaký je ve skutečnosti kuchař a jaké má plány do budoucna.

Jak ses dostal k Drakům v hrnci?

Dá se říct, že díky divadelnímu představení Trable s Harrym, ve kterém jsem hrál v ostravském divadle. Tam jsem tvůrce Draků zaujal, a tak mě pozvali na konkurz a nakonec mě i vybrali.

Takže hraješ i v divadle?

Už ne. Nabídli mi i roli v muzikálu Donaha!, ale odmítl jsem to, protože by už toho na mě bylo příliš. K divadlu bych se ale určitě ještě někdy rád vrátil.

Jaké to je natáčet Draky?

Je to docela únavné, ale baví mě to. Hlavně když umím scénář.

Stává se, že jej neumíš?

Ano, ale ne moc často. Nejradši bych se vždycky ráno probudil a měl už všechno naučené v hlavě. Bylo by fajn, kdyby mi jej někdo jen tak narval do hlavy.

A co tě na natáčení naopak baví nejvíce?

Těžko říct, ale nejlepší je asi to, když na závěr vše jíme. Při natáčení si všichni navíc užijeme spoustu legrace, to je na tom taky fajn.

Změnilo se něco u tebe od té doby, co natáčíš Draky?

Určitě. Už se tak moc nebojím před kamerou, i když se nedá říct, že bych se té trémy úplně zbavil, ale je to lepší. A taky jsem se zlepšil v učení se scénářů, už mi jdou lépe do hlavy.

A co tví kamarádi, vnímají tě teď jinak?

Ne. Je to možná i proto, že se tím nikde nechlubím a s nikým o tom moc nemluvím. Většina mých spolužáků sice ví, že natáčím Draky v hrnci, jelikož v jednom díle se mnou hráli. Ale například mým kamarádům z basketu nebo jiným lidem tvrdím, že to nejsem já. (směje se) Mnozí mě možná nepoznávají i proto, že ve skutečnosti mám svou přirozenou barvu vlasů. Před každým natáčením mě barví na červeno.

A neuvažoval jsi o tom, že by sis vlasy nechal červené na stálo?

Jo, přemýšlel jsem o tom, bylo by to určitě cool, ale mamka mi to hned zatrhla.

Ve Dracích jsi v roli kuchaře. Jak jsi na tom s vařením ve skutečnosti?

Myslím, že díky natáčení jsem se naučil některá jídla vařit. Dříve jsem to moc neuměl, teď už si pamatuji některé recepty, například špagety s rajčatovou omáčkou, vývar, rizoto. Ale jsou jídla, která jsem vařil, ale recepty si prostě nepamatuji, protože jsou složité. Když ale nejsou rodiče doma, tak dělám s jídlem různé pokusy. Někdy se mi to fakt povede a říkám si, že jsem fakt dobrý, ale občas se stane, že něco pokazím a pořádně nadávám, ale vždycky to nakonec sním. Většinou vařím pro sebe, ale když chci udělat rodičům radost, tak udělám něco i pro ně.

Říkáš, že máš spoustu koníčků, protože chceš mít dobrou budoucnost. Jak si ji představuješ?

Asi nechci být ani kuchařem, ani hercem. Chtěl bych být možná psychologem či prezidentem. Příležitostně bych občas moderoval a byl malířem pokojů. Mým snem je stát se miliardářem, abych mohl pomáhat chudým dětem. Jednou jsem viděl, jak africké děti žijí u popelnic a mají strašně těžký život. Říkal jsem si, že pro ně koupím pár hotelů, budu je učit anglicky, budu je vzdělávat, aby pak mohly najít dobrou práci.

A co časově bližší plány? Začínají prázdniny, jak je strávíš?

Mám je celkem nabité. Plánuji jet na tábor, na chatu, na soustředění a na dovolenou s rodinou do Polska. Spočítal jsem, že mi zůstanou asi dva týdny volna.

O prázdninách si odpočineš i od natáčení, jsi rád?

Ani ne. Popravdě mi to bude dost chybět.

http://decko.ceskatelevize.cz/draci-v-hrnci