Řecké škrty zřejmě zvednou ceny tamní dovolené

Komu se líbí jezdit na dovolenou do Řecka, zřejmě se bude muset připravit na to, že si na tamní dovolenou připlatí. Škrty, které požadují věřitelé po Aténách, se týkají i řeckých ostrovů. Ty mají přijít o daňové úlevy. A to se velmi pravděpodobně promítne do cen zájezdů. Pokud změny řecký parlament odsouhlasí, začnou každopádně platit až po letošní turistické sezoně.

Řecké škrty zřejmě zvednou ceny tamní dovolené (zdroj: ČT24)

„Bydleli jsme ve 4* hotelu na Zakynthosu přímo na pobřeží a stálo to 17 300 korun all inclusive, všechno bylo zahrnuto v ceně a utráceli jsme potom jenom navíc za nějaké drinky na pláži,“ konstatuje turistka Lenka Vosátková, která odjela do Řecka před dvěma týdny. S sebou si brala jen 200 eur. Příští rok by však cena podobného zájezdu mohla být nejmíň o tisícovku vyšší. V Řecku budou totiž dražší energie, jídlo i bydlení. „Je logické, že pokud někde zvýší daně, ta daňová zátěž bude znamenat zvýšení místních cen, takže to cestovní kanceláře budou muset do cen promítnout,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Místní ceny by nahoru šly. Oběd pro dva v Aténách by tak průměrně vyšel místo 35 minimálně na 39 eur - tedy víc než tisíc korun. Bydlení v Heraklionu, hlavním městě Kréty, které stojí teď bez cestovky v přepočtu zhruba 9500 tisíce na týden, by příští rok mohlo být minimálně o tisícovku dražší. Jinde ještě víc.

Řecko jde totiž turistům na ruku. A oblíbené ostrovy, kromě Kréty, mají slevu na daních, a to klidně i 30 procent. A ta by díky reformním škrtům skončila. Týkalo by se to tak oblíbených míst, jako je třeba Rodos nebo Kos a řady dalších ostrovů.

„Jednalo by se o zdražení v jednotkách procent, předpokládáme, protože ten trh je vysoce konkurenční,“ vysvětluje mluvčí Čedoku Hynek Špinar. Ceny se mohou měnit i v průběhu dalšího roku. „Všechny kontrakty, které se s hoteliéry uzavírají, mají klauzuli o tom, že pokud se změní daňová zátěž, změní se cena,“ dodává Papež.

Ostrovy s nižšími cenami
Zdroj: ČT24

Změny by se tedy týkaly zájezdů prodaných na příští turistickou sezonu. Těch letošních už ne.