První historická reality show v českých televizích

Usedlost v lokalitě Na Klepačce ve Starých Hamrech se na dva měsíce proměnila ve statek z doby před sedmdesáti lety. Jeho obyvateli se stala současná sedmičlenná rodina. Po prvním probuzení v novém domě ji čeká nemilé překvapení - je právě 15. března 1939 a nastávají zlé a chmurné časy. Tak začíná děj unikátního televizního experimentu s názvem Dovolená v Protektorátu, který vznikl v ostravském televizním studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové.

„Dovolená v Protektorátu je první historickou reality show v českých televizích. Současná česká třígenerační rodina v něm zažije kus naší historie na vlastní kůži. Prožije dva měsíce na samotě v horách – bez všech současných výdobytků civilizace, bude se muset postarat o usedlost i zvířata, uživit se z vlastních zdrojů či nákupů za omezený příděl potravinových lístků, zároveň bude muset plnit přidělované úkoly. Dovolená v Protektorátu však není jen zábavná hra na minulost – v průběhu celých osmi dílů se odehrává příběh, který se skutečně mohl stát,“ říká Lenka Poláková, kreativní producentka.

Seriál Dovolená v Protektorátu vznikal pod dohledem historiků a architekta, kteří dbali na dějinnou věrohodnost celého projektu. Expertní tým byl doplněn o psychologa, jenž je odborným garantem castingu i případným rádcem rodiny v nenadále krizové situaci.

Vybraná rodina, která vzešla z divácké výzvy a důkladného castingu, byla po dobu dvou měsíců vystavena výrazné zátěži každodenního venkovského života. Byla nucena pečovat o svěřené hospodářství s domácím zvířectvem a zároveň čelila také specifickým obtížím protektorátní doby. Potýkala se s přídělovým systémem potravin a základních potřeb, život ji ztrpčovaly vyhlášky a nejrůznější nařízení. I poslech zahraničního rádia znamenal sankce. Stejně jako jejich předci před sedmdesáti lety také oni žili ve strachu z Gestapa a udavačů a jejich nejistá budoucnost je skličovala. Na rozdíl od předků měla však účinkující rodina výhodu – nikdo neusiloval o její fyzickou likvidaci.

„Dovolená v protektorátu je jedním z příspěvků České televize k 70. výročí konce Druhé světové války. Podobný formát na českém televizním trhu zatím nebyl a já věřím, že diváky zaujme nejen autenticitou, kterou tvůrci spolu s odbornými poradci vložili do každého detailu, do každé dobové reálie, která se v něm objeví, ale dovede v nich vyvolat otázky, jak by se sami zachovali v situacích, kterým tvůrci rodinu vystavily, a které vycházely z reality jedné z nejtemnějších ér naší novodobé historie. Jsem přesvědčen, že významným úkolem televize veřejné služby je přibližovat historické události, zasazovat je do kontextu a ukazovat jejich dopad na život běžných lidí, a to nejen prostřednictvím dokumentárních, publicistických a zpravodajských formátů, ale také skrze inovativní a experimentální televizní tvary, jako je třeba právě historická reality show,“ uvedl Milan Fridrich, ředitel Programu ČT.

„Po více než dvou letech práce na tomto projektu si myslím, že by nám všem prospělo si občas historii na vlastní kůži prožít – zkusit si, zda se ještě vůbec dokážeme uživit jen vlastníma rukama, přežít mimo současnou civilizaci, uchránit sebe i své děti před dnes znovu aktuálním nebezpečím válečných konfliktů… a také, zda máme kolem sebe ty správné lidi, kteří by to s námi dokázali zvládnout,“ dodává Lenka Poláková.

První díl historické reality show Dovolená v Protektorátu má název „Vítejte ve starých časech!“ a my vás zveme k televizním obrazovkám v sobotu 23. května ve 20:00 na ČT1.

www.ceskatelevize.cz/dovolenavprotektoratu