30 let po pádu režimu stanuli představitelé Rudých Khmerů před soudem

Phnompenh (Kambodža) – Před mezinárodním trestním tribunálem pro Kambodžu stanul dnes první z pěti zatčených vysokých představitelů Rudých Khmerů, kteří byli u moci v letech 1975 až 1979. Za dobu jejich vlády přišlo o život 1,7 milionu lidí. K zatýkání a souzení odpovědných khmerských vůdců dochází až 30 let po pádu režimu. Kambodža se svou minulostí ovšem stále nevyrovnala, genocida obyvatelstva v 70. letech dokonce není součástí školní výuky.

Prvním obžalovaným, který stane před mezinárodním tribunálem, je Kang Kek Ieu, přezdívaný Duch, jeden z vysokých představitelů Rudých Khmerů a velitel věznice S-21, kde bylo v letech 1975–1979 umučeno téměř 15 tisíc lidí. O vězních a mrtvých si Duch vedl pečlivé záznamy, které se staly jedním z klíčových důkazů při soudních jednáních. Jako jediný z obviněných čeká Kang Kek Ieu už osm let na procest ve vězení, proto budou dnes jeho právníci žádat soud o propuštění na kauci.

Obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti čelí ještě další čtyři bývalí kambodžští vůdci. V záři 2007 byl zatčen druhý nejvyšší představitel Rudých Khmerů Nuon Chea, hlavní teoretik a stratég komunistického hnutí. Jako iniciátor mnoha čistek z ideologických důvodů má jeden z největších podílů na kambodžské genocidě v 70. letech.

Ve vazbě tribunálu pod patronací OSN čekají další členové nejužšího vedení. Začátkem listopadu byli zatčeni a obviněni někdejšího ministr zahraničí Ieng Sary, švagr khmerského vůdce Pol Pota, a jeho manželka Ieng Thirith, která zastávala post ministryně sociálních věcí.

Posledním obžalovaným je Khieu Samphan, bývalý předseda prozatímní vlády a důvěrník hlavního vůdce Rudých Khmerů Pol Pota. Po včerejším jednání tribunálu byl umístěn na jeden rok do vazby, kam byl převezen přímo z nemocnice. Jeho obhájcem se stal Jacques Verges, který v minulosti hájil například srbského prezidenta Solobodana Miloševiče nebo nacistického zločince Klause Barbieho. Samphan minulý týden vydal knihu o Rudých Khmerech. Chválí v ní khmerský režim s tím, že nikdy nechtěl masové vyvražďování, ale pouze dobro pro Kambodžu.

Hlavní vůdce Rudých Khmerů Pol Pot nebyl nikdy zatčen a obžalován. Zemřel v roce 1998 poté, co byl svými spolubojovníky „odsouzen“ k doživotnímu domácímu vězení.

Smutné dějiny Kambodže

Historie i politické dění Kambodže jsou ovlivněny sousedstvím s Vietnamem. V 60. letech umožnil kambodžský panovník vietnamským komunistům ukrývat se na jeho území, čímž zasáhl do konfliktu mezi jižní a severní částí své sousedské země. Během tajného pronásledování ukrytých komunistů americkým letectvem, tedy spojenci jižního Vietnamu, přišlo o život na 800 tisíc civilistů.

V roce 1970 vyzval nový panovník, podporován Spojenými státy, vietnamské komunisty k odchodu z Kambodže. K jejich potlačení použil – opět s pomocí USA – také násilné prostředky. Invazi vojsk ale obyvatelé vnímali jako válečnou agresi a popularita komunistů, především kambodžských Rudých Khmerů, stoupla. Společně s vietnamskými komunistickými spojenci převzali kontrolu nad částí země a v roce 1975 obsadili i hlavní město.

Následně začali uplatňovat svou vizi o správně fungující společnosti. Obyvatelé měst se museli přestěhovat na venkov, po celé zemi vznikaly pracovní tábory. Školy byly zrušeny, povolena byla jen politická školení. Pro nepřátele režimu vzniklo speciální vězení S-21, jehož velitelem byl první zatčený představitel Rudých Khmerů Kang Kek Ieu.

Násilná kolektivizace vedla k naprostému rozpadu ekonomiky, která se začala hroutit. Lidé vyjadřovali svoji nespokojenost stále bouřlivěji a část přívrženců khmerského hnutí desertovala k nepříteli. Rozpad země vyvrcholil v roce 1979 vpádem vietnamských vojsk do Kambodže a jejím obsazením. Rudí Khmerové se po porážce ukryli do džungle. Ozbrojeného odporu se ale nevzdali a vedli proti následujícím vládám partyzánskou válku, která přerostla v 80. letech ve válku občanskou. Komunistům se k moci ale dostat nepodařilo a boje byly v roce 1991 ukončeny takzvanou Pařížskou dohodou.

  • Soud s představiteli Rudých Khmerů, obviněných z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/3/257.jpg
  • Věznice zřízená Rudými Khmery. V letech 1975-1979 v ní bylo umučeno přes 14 000 lidí. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/3/258.jpg