Smrt českého vojáka v Afghánistánu byla prvním úmrtím českého vojáka v boji

Praha - V zahraničních misích dosud zemřelo patnáct českých vojáků. První z nich v únoru 1991 v Saúdské Arábii, kdy se nešťastnou náhodou zastřelil podporučík československé armády Petr Šmolka. Zatím poslední český voják zahynul 17. března na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Afghánská mise si první oběť vyžádala už loni v květnu.

Tehdy zemřel Nikolaj Martynov poté, co kolonu českého kontingentu zasypala lavina kamení a bahna. Nyní se ale jedná o první smrt v boji, která přichází právě v době, kdy chce česká vláda posílit misi NATO na jihu Afghánistánu dalšími vojáky. Šedesát lidí se chystá do provincie Uruzgán a politici uvažují také o vyslání dalších 120 vojáků ze speciální zpravodajské jednotky z Prostějova. Proti posílení českého kontingentu nemá námitky ani největší opoziční strana ČSSD.
 
Od roku 1989 zahynulo na zahraničních misích patnáct vojáků, většinou při dopravních nehodách, tři oběti má na svědomí havárie vrtulníku, další neopatrná manipulace se zbraněmi a výbušninami.
 
Většina vojáků - přesně 12 - zahynula na území bývalé Jugoslávie, v Chorvatsku, v Bosně a v Kosovu. Jeden voják zemřel v Saúdské Arábii a dva v Afghánistánu. Všichni jsou pohřbeni v Česku. Na místech, kde zahynuli, jim armáda postavila pomníčky.
 
Mrtvých českých vojáků může přibývat. Jen v Afghánistánu zemřelo loni přes 370 spojeneckých vojáků. Pouze jeden z nich byl Čech.

Voják v zákopu
Zdroj: ČT24