V Somálsku byl vyléčen poslední člověk nakažený pravými neštovicemi

Mogadišo - Pravé neštovice se objevily pravděpodobně před více než 3000 lety v Indii a Egyptě a po celá staletí patřily k největším metlám lidstva. Jen v uplynulém století zabily 300 milionů lidí. V roce 1959 zahájila Světová zdravotnická organizace (WHO) boj s touto nebezpečnou chorobou a právě 17. dubna 1978 byl v Somálsku vyléčen poslední člověk nakažený pravými neštovicemi.  Pravé či černé neštovice (variola) je virové onemocnění, které se zpočátku projevuje jako chřipka, posléze se objevují typické hnisající vředy. Pacienti umírají na otravu krve, oběhové či dechové selhání. Choroba se přenáší vzduchem, ale i čerstvě znečištěnými předměty.

Kdo přežil, byl většinou navždy poznamenán zjizvenou tváří nebo slepotou. Existují různé typy neštovic, nejznámějšími jsou neštovice pravé, plané a kravské. 

V roce 1967 WHO oznámila plán na úplné vymýcení pravých neštovic. Koncepci této akce vypracoval český epidemiolog Karel Raška, který byl šéfem oddělení přenosných nemocí WHO v Ženevě. V polovině roku 1977 se již zdálo, že akce byla úspěšná, ale v říjnu onemocněl jistý kuchař nemocnice v Somálsku. V dubnu 1978 WHO oznámila, že kuchař byl vyléčen a v roce 1980 organizace slavnostně ohlásila, že s pravými neštovicemi je konec. Od té doby mají původce varioly pouze dvě laboratoře, a to v USA a v Rusku.   

Vydáno pod