Po síti Arpanet prošel první spam

Washington - Při nabídce replik značkových hodinek za zlomek ceny originálu, tajných tipů na akcie, zaručeně fungujících prostředků na zvětšení rozličných tělesných partií a mnohých dalších neuvěřitelných nabídek se dnes má skoro každý z uživatelů internetu na pozoru. Ve světě spamu je možné všechno již tři desetiletí. První vlna nevyžádané pošty prošla sítí Arpanet, což je předchůdce dnešního internetu, právě 1. května roku 1978.

Uživatelé e-mailů „vděčí“ za objevení spamu Garymu Thuerkovi. Bývalý zaměstnanec americké počítačové firmy Digital Equipment Corporation počátkem května 1978 rozeslal přibližně čtyřem stovkám uživatelů sítě Arpanet hromadný elektronický vzkaz, v němž informoval o novém produktu své společnosti. 

Na Thuerka se sesypaly rozhořčené reakce dotčených adresátů, nicméně nepopulární reklama podle něj skutečně fungovala. Spíše než za otce spamu Thuerk sám sebe považuje za průkopníka e-marketingu. Vzkazy prý nerozesílal náhodně, ale jen lidem, o nichž věděl, že by je zpráva mohla zajímat.