Egon Hostovský strávil téměř polovinu života v zahraničí

Montclair (USA) - Egon Hostovský, spisovatel a diplomat, téměř polovinu života strávil a publikoval v zahraničí. Přesto však patří k předním českým prozaikům 20. století. Hostovský zemřel 7. května 1973 v Montclair, v New Jersey v Americe. Egon Hostovksý se narodil 23. dubna 1908 v Hronově. Studoval na gymnáziu v Náchodě, a pak začal studovat filosofii v Praze. Roku 1929 přešel na universitu do Vídně. Po studiích pracoval v Praze jako redaktor v nakladatelství.

V roce 1937 začal Hostovský pracovat na ministerstvu zahraničí. O dva roky později uprchl před nacisty do Bruselu. Po okupaci Československa emigroval do Paříže, poté do USA, kde pracoval na československém konzulátě v New Yorku.

Hostovský se po válce vrátil do Československa. Roku 1948 však opět emigroval, tentokrát do Norska. Od roku 1950 žil ve Spojených státech, kde vyučoval češtinu a později pracoval jako novinář.

Hostovského nejpřekládanější knihou je špionážní román Nezvěstný, který se odehrává v Praze před únorem 1948. Mezi další známé knihy patří romány Cizinec hledá byt či Dobročinný večírek.

Rok po Hostovského smrti založila jeho manželka literární Cenu Egona Hostovského, která se nejprve udělovala v Montrealu a po roce 1989 i v České republice. V roce 1991 obdržel Egon Hostovský in memoriam Řád T. G. Masaryka.