Zemětřesení v Turecku si vyžádalo více než 17 tisíc životů

Izmit (Turecko) – Zemětřesení o síle přibližně 7,5 stupně Richterovy škály postihlo 17. srpna 1999 severozápad Turecka s epicentrem u města Izmit. Během události, která trvala zhruba 37 sekund, zahynulo více než 17 tisíc osob a zanechalo půl milionu lidí bez domova. Oficiální čísla mluví o 17 127 obětech na životě a 43 953 zraněných, ale různé zdroje tvrdí, že zemětřesení zabilo více než 40 tisíc lidí, pokud se počítají i oběti, které posléze v průběhu zimy zemřely na ulici bez střechy nad hlavou. Zemětřesení totiž zničilo nebo nenávratně poškodilo téměř 200 tisíc budov.

Mrtvá těla byla okamžitě pohřbívána v masových hrobech, aby se předešlo šíření infekcí. Zemětřesení o sobě dalo vědět daleko od svého epicentra, postihlo více než 4 velká města, strhlo mnoho budov v Istanbulu a cítit bylo i v Ankaře.

Turečtí vojáci dostali volno, aby mohli pomáhat zachraňovat své příbuzné. Zemětřesení v Izmitu vyvolalo nebývalou mezinárodní reakci a téměř celý svět zaslal do Turecka nejen kondolence ale i materiální a lidskou pomoc.