Stručná historie RAF

Frakce Rudé armády (RAF – z německého Rote Armee Fraktion) byla extremně levicová organizace, která se v západním Německu bojem proti kapitalismu a imperialismu snažila prosadit změnu režimu.

Skupina Baader-Meinhofová

V roce 1968 spáchali Andreas Baader, jeho přítelkyně Gudrun Ensslingová, Thorwald Proll a Hors Söhnlein dva bombové útoky na obchodní domy ve Frankfurtu nad Mohanem. Protestovali tak proti válce ve Vietnamu. Byli zatčeni a tři z nich utekli do ciziny. V roce 1970 byl dopaden Baader. Ostatním se ale podařilo dopomoci mu k útěku.

Následně vznikla první generace RAF označovaná jako „Skupina Baader-Meinhofová“ – podle Andrease Baadera a Ulrike Meinhofové, novinářky, která ho navštěvovala ve vězení a dopomohla mu k útěku. V letech 1970 až 1972 provedli sérii bankovních přepadení a bombových útoků. Byli zatčeni, Meinhofová se ještě před odsouzením oběsila.

Druhá a třetí generace

Činnost RAF nebyla ale zatčením jejích kmenových členů zastavena. Následovala ještě tzv. druhá a třetí generace. Druhá v roce 1977 unesla prezidenta Německého svazu zaměstnavatelů a požadovala propuštění vězněných členů RAF. Podpořili ji také arabští teroristé, kteří unesli letadlo společnosti Lufthansa. Jejich požadavkům ale nebylo vyhověno. Poté, co bylo letadlo osvobozeno speciální jednotkou, byli členové první generace RAF, včetně Andrease Baadera, nalezeni ve svých celách mrtví. Unesený prezident byl zastřelen.

Třetí generace RAF se v letech 1985-1993 zaměřila na atentáty na vysoce postavené úředníky nebo průmyslníky. V březnu 1993 podnikla RAF bombový útok na stavbu nové věznice ve Weiterstadtu a krátce poté měli být její členové na základě práce tajného agenta, který pronikl do RAF, zatčeni. V roce 1998 byla RAF údajně rozpuštěna.