Zemřel indický průmyslník a filantrop J. R. D. Táta

Ženeva - V nemocnici ve švýcarské Ženevě zemřel 29. listopadu 1993 význačný indický průmyslník a filantrop Džahángír Ratandží Dádábháí Táta, známý prostě jako J. R. D. Táta. I když se aktivně neúčastnil politického života, byl jednou z nejvlivnějších osobností v Indii. Vždy se ale snažil pomáhat a za různé služby veřejnosti dostal mnoho vyznamenání. J. R. D. Táta se narodil v Paříži v roce 1904. V čele rodinné firmy Tata Sons stál od roku 1926 a vyráběl snad vše, od mýdla po nákladní automobily, a vlastnil řetěz hotelů. Jeho více než 80 továren zaměstnávalo asi čtvrt milionu lidí a roční obrat jeho podniků činil v přepočtu 4,5 miliardy dolarů.

Byl zakladatelem předního výzkumného pracoviště Tátova institutu základního výzkumu a byl propagátorem plánování rodiny. Rovněž prostřednictvím rodinné nadace podporoval vznik škol, sociálních zařízení a nemocnic, pro své zaměstnance zavedl zvláštní pojišťovací a důchodový fond. Byl i prvním Indem, který získal licenci pilota. Obdržel ji v roce 1929 a o tři roky později už založil první indické aerolinie.

Odpočívá na pařížském Pere Lachaise

V roce 1991 předal vedení svých podniků synovci Ratanu Tátovi. Příčina smrti J. R. D. Táty nebyla zveřejněna. Je však známo, že měl nemocné ledviny a několik týdnů trpěl horečkami. Pochován byl v Paříži, kde má na hřbitově Pere Lachaise nejznámější indická podnikatelská rodina hrobku.