V tisku se poprvé objevilo slovo hamburger

Washington - Hamburger, oblíbený i nenáviděný plátek mletého masa vložený do žemle, dávno není doménou jen řetězců s rychlým občerstvením. Jeho název je odvozen od německého přístavu Hamburk, kde se podával pokrm zvaný hamburský steak. Tato specialita se potom pomocí námořníků a vystěhovalců dostala do Spojených států, kde se kvůli pohodlnější konzumaci začala vkládat mezi plátky chleba a později do housky. Postupně se této specialitě začalo říkat hamburger. Poprvé se v tisku toto slovo objevilo právě 5. ledna 1899.

Podle většiny gurmánů začala historie hamburgeru již v dobách tatarských nájezdníků, kteří pojídali syrové nasekané maso. Lepší stravitelnosti syrového masa prý dosahovali kromě nasekání ještě tím, že si maso při svých výpravách dávali pod sedlo a tím ho vlastně „naklepávali“. V 19. století se kuchaři v Hamburku tímto inspirovali, ale mleté maso míchali s cibulí nebo s kořením a grilovali. Tatarský biftek, rozemleté syrové maso s různými přísadami a syrovým vejcem, je však v některých zemích Evropy, včetně ČR, stále žádanou specialitou.

O datum i místo vynálezu hamburgeru v jeho současné podobě se dodnes vedou ve Spojených státech ostré spory a za „zaručené“ průkopníky je označováno mnoho osobností. Za zakladatele hamburgeru je tak například považován Charlie Nagreen ze Seymouru ve státě Wisconsin, který jako patnáctiletý chlapec prodával v roce 1885 masové kuličky na místním trhu. Když se mu je nedařilo prodávat, zkusil je dávat mezi dva plátky chleba. Jeho vylepšení zabralo, protože zákazníkům uvolnilo jednu ruku, kterou potřebovali k nákupům.

Slovo hamburger součástí Oxfordského slovníku

Současnou podobu vtiskl hamburgeru Oscar Bilby z oklahomské Tulsy, který v roce 1891 údajně jako první přišel s nápadem vložit masový plátek do rozkrojené housky. Počátkem ledna 1889 se potom podle Oxfordského slovníku slovo hamburger poprvé objevilo v tisku. Bylo to v místních novinách ve městě Walla Walla v americkém státě Washington. První recept na hamburger se údajně objevil v roce 1902 a do povědomí široké veřejnosti se poprvé dostal v roce 1904 na světovém veletrhu v St. Louis v Missouri, kde podle tisku vyvolal doslova senzaci.

V současnosti neexistuje na světě jídlo, které by bylo stejně milované i nenáviděné jako hamburger. Od konzumace hamburgerů odrazují například lékaři nebo antiglobalisté. Hamburger je již řadu let spojen především s řetězci s rychlým občerstvením. Jedničkou na trhu je společnost McDonald's, která po celém světě provozuje přes 31 000 restaurací. K jejím konkurentům patří firmy Burger King, KFC, Wendy's a další. Podle odhadů Američané snědí za rok přibližně 15 milionů hamburgerů.