Norský plyn má Česko od roku 1997

Praha - Dopady současné krize kolem dodávek ruského plynu částečně tlumí nákup plynu z Norska, který do ČR proudí německými plynovody. Tuto možnost má Česko od května 1997, kdy se země vymanila ze stoprocentní závislosti na dodávkách z Ruska. Jedním z důvodů již tehdy byla obava z toho, že Rusové by v budoucnu mohli používat "utažení kohoutků" jako prostředek k vyjednávání, jako tomu je ve sporu s Ukrajinou. Kromě strategických důvodů hrála jednu z hlavních rolí i zvyšující se spotřeba.

První norský plyn dorazil do ČR 1. května 1997. Transport plynu ze Severního moře umožnil severoněmecký plynovod NETRA, který byl otevřen v listopadu 1995. Na něj navazuje již dříve existující propojení Berlína a severních Čech - systém plynovodů VNG Lipsko. Do Česka norský plyn vstupuje u krušnohorské Hory Svaté Kateřiny. Česko dovozem z Norska kryje přibližně 20 až 25 procent spotřeby, zbytek připadá na Rusko.

Na nutnosti diverzifikace dovozu zemního plynu do ČR se ministři české vlády shodli v roce 1996. Norskou variantu vláda schválila v dubnu 1997, a to k velké nelibosti Ruska a tamního monopolního vývozce plynu společnosti Gazprom. Kromě Norska nabídla ČR dodávky plynu nizozemská Gasunie spolu s německou společností Wintershall, nadnárodní konsorcium firem BEB, Mobil a British Gas, ruský Gazprom a německý Ruhrgas. Pro norskou variantu hovořil fakt, že v podstatě jako jediná zaručovala částečnou nezávislost na dodávkách z Ruska.

Češi se báli, co tomu Rusko řekne

Nejdiskutovanějším problémem byla možná odvetná opatření ruského Gazpromu, který perspektivu ztráty části středoevropského trhu nesl dosti nelibě. Několikrát prosákly na veřejnost informace o způsobech, kterými se ruská plynárenská lobby domáhá zachování „svého“ trhu. Podle tisku například Gazprom vyhrožoval tím, že pokud nebude odebírán jeho plyn, promítne se to do možností českých vývozců v Rusku. Dokonce se ozývaly i hlasy s obavou, že v případě „norské cesty“ zastaví Gazprom své dodávky či přestane ČR využívat jako tranzitní země.

Velkým lákadlem pro vládní činitele byly při rozhodování o budoucím spoludodavateli plynu do ČR i některé kompromisní nabídky. Jejich vtip spočíval v tom, že ČR uzavře kontrakt s některou západoevropskou společností, čímž naplní požadavek diverzifikace zdrojů, avšak jejím prostřednictvím bude odebírat ruský plyn, což naopak uspokojí Rusy. Tato závislost a především možnost „utažení kohoutků“, která je oblíbeným vyjednávacím prostředkem ruských politiků, jak tomu je například nyní v konfliktu s Ukrajinou, byla patrně tím, co rozhodlo pro Nory.

Nakonec zvítězili Norové - byl u toho i norský král

Vládnímu rozhodnutí předcházel konkurenční boj, ve kterém hlavně ruský Gazprom nešetřil silnými slovy. Jelikož norští i ruští producenti měli o lukrativní dvacetiletý kontrakt s ČR velký zájem, byla vláda pod značným tlakem. O významu rozhodnutí svědčí i fakt, že vítězství norské firmy Statoil oznámil tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v přítomnosti norského krále Haralda V.

Dvacetiletý kontrakt na dodávku 53 miliard metrů krychlových zemního plynu mezi českými společnostmi ČPP a Transgas a norským konsorciem firem Statoil, Norsk Hydro a Saga Petroleum sdružených ve Výboru pro vývoz norského plynu (GFU) podepsali na základě rozhodnutí české vlády představitelé zúčastněných společností 14. dubna 1997 v Praze.