Americký výrobce počítačů Apple Computer představil mobilní telefon iPhone

San Francisco - Americký výrobce počítačů Apple Computer 9. ledna 2007 představil netrpělivě očekávaný mobilní telefon iPhone, který obsahuje mimo jiné funkce populárního digitálního hudebního přehrávače iPod. Generální ředitel Steve Jobs rovněž oznámil, že společnost vypustí ze svého názvu slovo Computer. Tento krok odrážel rostoucí zaměření firmy na spotřební elektroniku. Tento mobilní telefon byl vybaven dotekovou obrazovkou, digitálním fotoaparátem s rozlišením dva megapixely a pamětí osm gigabytů. Přístroj měl upevnit dominantní postavení firmy Apple na trhu s přenosnými digitálními mediálními zařízeními. Společnost díky iPodu kotrolovala více než 70 procent amerického trhu s MP3 přehrávači.

První přehrávače iPod uvedla společnost Apple na trh v roce 2001. Od té doby jich prodala desítky milionů. Přehrávače iPod se prodávají i v České republice. Spotřebitelé si mohou do iPodů stahovat písně z hudební internetové prodejny iTunes, kterou Apple provozuje.

Jobs rovněž uvedl, že firma začne přijímat zakázky na zařízení s názvem Apple TV, které má uživatelům usnadnit přehrávaní filmů stažených na počítači na běžných televizorech. Přístroj je vybaven 40gigabytovým pevným diskem, na který lze uložit až 50 hodin videonahrávek.

Vydáno pod