Kalousek popřel informace, že by měl zůstat v nové vládě na přání ČSSD

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek popřel informace, podle nichž by měl zůstat ve svém úřadu i za nové vlády Jana Fischera, a to na přání sociálních demokratů. Proti informacím deníku Právo se ohradila i ČSSD, která důrazně popřela, že by si Kalouskovo setrvání přála. Kalousek měl podle deníku zůstat v nové úřednické vládě, aby ochránil českou ekonomiku. Podporu prý získal nejen od ODS, ale i od sociálních demokratů a také od prezidenta Václava Klause. Sociální demokraté však tvrdí, že resort financí není v jejich kompetenci, nicméně šéf ČSSD Jiří Paroubek k tomu dodává, že Kalousek by se v případě nominace musel vzdát členství v KDU-ČSL.

Naopak Kalouskovi nemůže přijít na jméno šéf lidovců Jiří Čunek, který ho vyzval k odchodu ze strany. Již letos v lednu chtěl, aby právě Kalousek z vlády odešel. Podle něj se ve vládě chová více jako ministr ODS než jako představitel KDU-ČSL. Naposledy se Kalousek s Čunkem střetli ohledně vzniku nové překlenovací vlády. Kalousek totiž proti vůli své strany spolu s dalšími lidoveckými poslanci podepsal deklaraci na podporu nové vlády.

Sám Kalousek se nechal slyšet, že by ve vládě mohl zůstat, pokud by ho o to požádali jak odcházející premiér Mirek Topolánek, tak i nastupující předseda vlády Jan Fischer. Topolánek ale dnes odpoledne uvedl, že ho o to žádat určitě nebude. Ekonom David Lipka k tomu dodává, že Miroslav Kalousek není nenahraditelný: „Funkce ministra financí není specificky něco, co může dělat jen pan Kalousek.“

Čunek již v lednu připustil, že mezi ním a Kalouskem panuje hlubší spor týkající se dalšího směřování strany. Zatímco Kalousek údajně usiluje o těsné spojení lidovců s občanskými demokraty, Čunkovi prý jde o zachování svébytnosti KDU-ČSL. Kalousek to odmítl s tím, že o společné kandidátce uvažoval jen v roce 2006.

Václav Klaus

„Přál bych si, aby byl ponechaný ve vládě jeden jediný ministr, a tím je ministr financí Kalousek. Já bych mu svoji důvěru stoprocentně dal, věřím, že by udržel českou ekonomiku v pořádku,“ ohodnotil prezident Kalouska pro včerejší MF Dnes.

Kalouskovy kvality ohodnotili i v zahraničí

Přestože si Miroslav Kalousek už řadu let udržuje pověst jednoho z nejvlivnějších politiků v zemi, členem vlády se stal až v lednu 2007, kdy si jej pro funkci ministra financí do svého koaličního kabinetu vybral premiér Mirek Topolánek. Kalousek byl již při svém jmenování trnem v oku řadě členů ODS. Nelíbilo se jim, že klíčový resort byl obsazen zástupcem jiné strany. Premiér a předseda ODS Topolánek však opakovaně vyjadřuje s prací Kalouskova úřadu spokojenost. Kalousek zase podpořil Topolánka na prosincovém kongresu ODS. „Je mi ctí říkat Topolánkovi šéf,“ řekl mimo jiné.

Jiří Čunek

„Jestli pro někoho přání ODS je daleko více než přání KDU-ČSL, pak nechť přejde do jiné strany“, Čunek tak vyzval Kalouska k odchodu ze strany.

Kalousek je dlouhodobě považován za ekonomického experta KDU-ČSL. I sám Čunek jej před časem označil za nejlepšího makroekonoma sněmovny. Kalousek byl také loni oceněn odborným časopisem Emerging Markets jako nejlepší šéf resortu financí z 31 evropských zemí označovaných za rozvíjející se ekonomiky.

Za Špidlovy vlády byl Kalousek hlavním lidoveckým vyjednavačem při tvorbě reformy veřejných financí. V roce 2004 byl při rekonstrukci koaličního kabinetu vedeného ČSSD často zmiňován jako možný nový ministr financí, o ministerskou funkci však tehdy neusiloval. Vliv zajišťovala Kalouskovi funkce předsedy rozpočtového výboru sněmovny, kterou zastával od voleb v roce 2002 do března 2005. Předsednictví se vzdal v souvislosti s kauzou kolem bytu své manželky, když se objevilo podezření na krácení daně. Případem se zabývala policie, podle Kalouska nenašla žádné pochybení.

Politická kariéra: nefunkční padáky, vláda s ČSSD s podporou KSČM

Miroslav Kalousek se narodil 17. prosince 1960 v Táboře. V roce 1984 absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou a v témže roce se stal členem Československé strany lidové. Až do roku 1990 pracoval v podniku Mitas Praha. Státním úředníkem se stal v únoru 1990, kdy nastoupil do odborného útvaru místopředsedy české vlády. Od července 1992 působil v Úřadu vlády ČSFR jako ředitel odboru poradců místopředsedy vlády.

Od ledna 1993 do ledna 1998 byl Kalousek ekonomickým náměstkem ministra obrany s odpovědností za rozpočet a akvizice. V souvislosti s tímto působením se objevily spekulace o jeho roli při nákupu nefunkčních padáků či při údajných machinacích okolo Štábního informačního systému. Kalouskova odpovědnost prokázána nebyla. Poslancem se stal v červnu 1998.

V KDU-ČSL byl od května 1999 do dubna 2001 místopředsedou. Předsedou strany byl zvolen v listopadu 2003. Na funkci rezignoval koncem srpna 2006 poté, co zahájil s ČSSD rozhovory o vládě, jež by se opírala o hlasy komunistů. Jeho vyjednávání o této variantě však vyvolalo v členské základně nesouhlas.