Amstettenský tyran Josef Fritzl uvěznil svou dceru, věznil ji 24 let

Amstetten (Rakousko) - K doživotnímu vězení a k pobytu v zařízení pro duševně narušené pachatele byl 19. března 2009 v Rakousku odsouzen Josef Fritzl. Osmičlenná porota jednomyslně uznala amstettenského násilníka vinným ve všech šesti bodech obžaloby a smrt jeho novorozeného syna kvalifikovala jako vraždu, což muži nejvíce přitížilo - za ostatní body žaloby by mu hrozilo nanejvýš 20 let vězení. Smutný příběh začal 28. srpna 1984, kdy tehdy devětačtyřicetiletý Josef Fritzl omámil svou osmnáctiletou dceru Elisabeth a spoutanou ji zamkl ve sklepním úkrytu svého domu v dolnorakouském Amstettenu. V prostorách bez denního světla a čerstvého vzduchu ji pak věznil a pravidelně znásilňoval po více než 23 let.

Pro vysvětlení podivných událostí donutil dceru napsat dopis   

Aby získal vysvětlení pro její záhadné zmizení, přinutil ji napsat dopis, v němž oznámila svůj odchod z domova. Policie na jeho základě dospěla k závěru, že nejspíše utekla k náboženské sektě. Postup s podvrženými vzkazy použil Fritzl úspěšně i při pozdější legalizaci tří ze sedmi dětí, které mu jeho dcera ve sklepě porodila.

Děti byly podle jeho tvrzení zanechány svou matkou před dveřmi domu spolu s písemnou prosbou, aby se o ně prarodiče postarali. Jednoduchý trik zafungoval nejenom na zřejmě nic netušící manželku, ale i na úřady, které údajně odložené děti svěřily manželům Fritzlovým do péče.

Další čtyři potomci takové štěstí neměli

Tři z nich museli žít spolu se svou matkou v podzemí a společně čelit Fritzlovým výhrůžkám, že jim pustí plyn, pokud se proti němu pokusí vzbouřit či uprchnout. Čtvrté ze sklepních dětí umřelo krátce po porodu a Fritzl jeho tělíčko spálil v kotli.

K odhalení hrůzného příběhu došlo až po téměř 24 letech, a to loni v dubnu poté, co nejstarší z vězněných dětí, devatenáctiletá Kerstin upadla do bezvědomí a Fritzl svolil s její hospitalizací. Letos v březnu byl uznán vinným ze všech šesti trestných činů, z nichž ho vinila obžaloba, a sice z vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a incestu a poslán na doživotí do ústavu pro duševně narušené pachatele.