ČHMÚ: Moravskoslezskému kraji hrozí smogová situace

Praha - V Moravskoslezském kraji jsou stále překročeny limity znečištění ovzduší prachem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal od pátečních 23:00 upozornění, že v Moravskoslezském kraji se může v sobotu vyskytnout smogová situace a může být vyhlášena regulace. Nakonec byl povolený limit překročen „pouze“ dvojnásobně. Ovzduší v Moravskoslezském kraji přitom patří dlouhodobě k nejhorším v republice. Obyvatelstvo je tam tak vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Upozornění platí do odvolání. Na kvalitu ovzduší na Ostravsku chtěli upozornit taky organizátoři akce s názvem Klimkovické vzduchobraní. V lázních nedaleko Ostravy ji podpořilo více než 700 lidí.

I když se přes den situace mírně zlepšila, v noci se má opět zhoršovat. Nejhorší znečištění bylo v podvečer v Ostravě-Bartovicích, v Ostravě-Fifejdách a ve Frýdku-Místku, kde byly hodinové hodnoty polétavého prachu přes 100 mikrogramů na metr krychlový. Limit je přitom 50. Také v dalších městech byla hodnota v rozmezí od 50 do 100 mikrogramů na metr krychlový. Smogová situace se vyhlašuje při hodnotě 150.

Současně krajský úřad vyzval významné podniky, aby připravily opatření na snížení vypouštěných znečišťujících látek. Také lidé by měli v těchto dnech minimalizovat množství vypouštěných škodlivin do ovzduší a omezit jízdy automobily.

Vzduchobraní (zdroj: ČT24)

Mezitím v Klimkovicích u Ostravy vrcholilo takzvané vzduchobraní. Pochod za zdravé ovzduší účastníci spojili taky s úspěšným pokusem o rekord v počtu roztočených větrníků, které mají stejně jako celý happening znovu upozornit na špatné ovzduší v Moravskoslezském kraji. V Klimkovicích jsou přitom jedny z nejlepších smogových podmínek v okolí.

Kvalitu ovzduší na jednotlivých místech kraje má přesně ukázat právě nastartovaný projekt, jak dokládá Jiří Bílek z ostravského zdravotního ústavu: „Dohromady bude 60 míst, která budou monitorovat ovzduší a budou zaměřena na prach, který je tady nejhorší, ale upozorní i na průmyslové znečištění.“ Průběžné výsledky budou od jara na webových stránkách zdravotního ústavu.

  • Znečištěné ovzduší autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1419/141805.jpg
  • Klimkovické vzduchobraní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2010/200995.jpg