AVÍZO: Na mníšeckém zámku anděl děti pasuje do šlechtického stavu

Na prohlídkách S andělem na zámku v Mníšku pod Brdy jsou holčičky pasovány na princezny ze zámku Mníšku a kluci odcházejí s titulem rytíři ze zámku Mníšku. Podvečerní a večerní prohlídka je určena rodinám s dětmi a do konce roku si ji můžete užít ještě třikrát. V sobotu 16. října, 13. listopadu a 11. prosince.

Stmívá se. Zámecká brána by se měla pomalu zavírat, provoz zámku utichat. Přístupový most mníšeckého zámku je osvětlen pochodněmi. Slavnostně nasvícené je také nádvoří a Arkáda zámku. Co se to chystá?

Prohlídka, ze které si děti odnesou zážitky i malé dárečky. Základem interaktivní prohlídky je kouzelné setkání s Andělem Serváce Engela z Engelsflussu. Servác byl zakladatelem zámku a mecenášem mníšeckého panství v polovině 17. století. Jmenoval se Engel - česky anděl a jako anděl z nebe se choval. Platil za své poddané daně, opravoval jim domy a naplňoval sýpky. Byl hluboce věřící a jako poctu Svaté trojici nechal na zámku postavit tři věže. Nebo tu čtvrtou věž odnesl čert, jak praví pověst?

To je jedna ze záhad, o které si budeme vyprávět. Servácův anděl na vás čeká v zámecké kapli, která má nádhernou barokní štukovou výzdobu. Nebudeme se však zaměřovat pouze na krásu interiérů a předmětů, jimiž je zámek vybaven. Především si budeme povídat o krásné duši Servácově.

Děti, anděl vám přinese nebeské poselství a budete slavnostně pasováni do šlechtického stavu. Od anděla na památku dostanete dáreček a projdete se zámeckými pokoji s lucernami. Nemusíte se bát, úplná tma nebude, ale určitě se máte na co těšit. Po Arkádě chodí Bílá paní, možná ji také zahlédnete. Nebo chcete vidět čertíka Brdíka, který v ruce drží čtvrtou věž? Zámek Mníšek pod Brdy je otevřen denně, mimo pondělí, po celý rok. Nabízí dva prohlídkové okruhy věnované bydlení drobné šlechty za první republiky. Zámecká galerie nabízí výstavu obrázků z mníšecka od Petra Velebila. Více informací najdete na http://www.zamek-mnisek.cz/.

Jana Digrinová

  • Aděl děti pasuje do šlechtického stavu autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201444.jpg
  • Anděl - Mníšek pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201441.jpg
  • Bílá paní - Mníšek pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201442.jpg