V Peru bylo objeveno ztracené, neuvěřitelné kakao

Lima - Milovníci sladkostí a především dobré čokolády se mohou radovat. Na trh se dostává velmi ceněná odrůda kakaovníku Pure Nacional. Odborníci se domnívali, že vyhynula už na začátku minulého století. Náhodou byla ale nedávno opět objevena v Peru. Američan Brian Horsley žije a pracuje se svým tchánem v severním Peru. Přestože pracují pro důlní společnost, vyznají se také v rostlinách. Proto když dorazili do jednoho z odlehlých údolí, zaujaly je ihned podivné kakaovníky, se kterými se do té doby nesetkali.

Poprosili místního farmáře o vzorky, které poslali na analýzu do Spojených států. Závěr je jasný. „Tenhle neuvěřitelný strom je geneticky nejčistším druhu Pure Nacional,“ říká Brian Horsley, zakladatel Maranon Chocolate.

Objev vyvolal pozdvižení. Kakao Pure Nacional bylo ve své době nejcennější na světě. A teď, sto let po svém zmizení, má doslova cenu zlata. „Nemohl jsem tomu věřit. Tohle je jeden z těch šokujících nepravděpodobných objevů, na které občas narazíte,“ říká vedoucí výzkumu Lyndel Meinhardt z amerického ministerstva zemědělství.

Ztracený druh vzácné čokolády je na světě (zdroj: ČT24)

Pure Nacional se pěstovalo původně v Ekvádoru. Nákaza, která tamní stromy postihla, ale zlikvidovala veškeré plantáže. Nepomohly ani pokusy o křížení. Zbyly pouze stromy, které s původní odrůdou mnoho společného nemají.

Pro vrcholné kulináře jde o zásadní událost. „Je to, jako by ve Francii našli odrůdu hroznů, o které nikdo nevěděl, že existuje. Je to velký objev,“ myslí si Michelle Tampakisová, kuchařka a ředitelka Kulinářského institutu v New Yorku.

Byl jsem překvapený

Horsley začal okamžitě testovat genetickou výbavu jednotlivých stromů na pozemku, který od farmářů urychleně odkoupil. Ukázalo se, že hluboké údolí skrývá dokonalou původní odrůdu.

„Byl jsem překvapený, protože jsme se domnívali, že tahle rostlina je už dlouho ztracená. Že už se k téhle chuti nikdy nedostaneme, ale našli jsme ji,“ raduje se genetik Ta-pcheng Čang z ministerstva zemědělství.

Cítíte velmi výraznou čokoládu…

Na objevených kakaovnících má 40 procent bobů světlou barvu. V některých případech plodí dokonce jenom světlé boby. Ty mají oproti červeným výrazně jemnější chuť. Někteří kuchaři k tomuto kakau ani nepřidávají cukr a používají ho i do rizota nebo k mořským plodům.

„Tyhle boby mají velmi zvláštní typickou chuť. Po zpracování cítíte jen velmi výraznou čokoládu. Nemají hořkou koncovku, která je běžná u ostatních druhů,“ líčí kuchařka Michelle Tampakisová.

Fortunato 4

Brian Horsley shromáždil farmáře z údolí a začal kakaovníky množit. Z těch vzrostlých navíc vyrábí vysoce ceněné kakao, pojmenované Fortunato 4. Jméno nese po farmáři, od kterého Horsley část údolí se ztraceným pokladem odkoupil. O zákazníky z řad vyhlášených kuchařů a cukrářů si určitě starosti dělat nemusí.

Vydáno pod