Payne: Stávka byla zamířena proti ČSSD

Praha – Včerejší dopravní stávka zastavila české vlaky i pražskou podzemku. Odbory tak hlasitě vyjádřily odpor proti vládním reformám. Alternativní vysvětlení stávky ale nabízí Jiří Tomáš Payne, poradce prezidenta republiky a místopředseda Strany svobodných občanů. Podle něj odbory ve skutečnosti protestovaly hlavně proti ČSSD a KSČM. „Stávka byla zamířena proti opozičním stranám v Parlamentu, které nereprezentují své voliče,“ tvrdí Payne, který byl hostem pořadu Hyde Park ČT24.

„Motivem stávky bylo, že odboráři nesouhlasí s tím, co dělá vláda. Ale my máme zastupitelskou demokracii. To znamená, že místo, kde se o tom má diskutovat, je Parlament. To, že se konala stávka, v podstatě říká, že naše opoziční strany neplní funkci, kterou mají plnit. Kdyby ji plnily, tak žádná stávka nebyla potřeba,“ vysvětluje Payne svůj pohled na věc.

Poradce prezidenta republiky vlastně nerozumí tomu, proč se zaměstnanci organizují v odborových svazech. Podle něj totiž existují mnohem lepší způsoby, jak hájit svůj zájem. „Mně smysl odborů velmi uniká, protože mi přijde, že daleko silnějším nástrojem je napsat dopis svému zákonodárci, navštívit ho, komunikovat s představiteli v Parlamentu,“ radí Payne.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Napište jim…

Občanům, kteří se rozhodnou obrátit se na své politiky, chce pomoci projekt NapišteJim.cz. Ten má fungovat jako živá brána komunikace mezi občany a politiky a povzbuzovat veřejnost k vyjádření názoru a většímu zájmu o politiku a správu státu.

„Občané nesmějí rezignovat na základní principy zastupitelské demokracie,“ zdůrazňuje Payne. „Já bych se zeptal stávkujících, jestli se setkali se svým poslancem v posledních dnech. Navštívili svého senátora, řekli mu svůj názor?“

„Jiný problém je, že naše parlamentní demokracie příliš nefunguje. Když si promluvíte s poslanci, tak zjistíte, že oni namísto toho, aby hájili zájmy voličů vůči vládě, tak hájí zájmy vlády vůči voličům,“ kritizuje Payne český parlament.

Vážná diskuze o pojetí českého státu

Poradce prezidenta dále navrhuje, že s politiky je třeba diskutovat nejen o konkrétních kauzách, ale také o obecných otázkách, které se týkají stavu a směřování republiky. „Domnívám se, že bychom měli vést vážnou diskuzi o pojetí českého státu,“ vyzývá.

„Nechť se každý obrátí na stranu, která je mu blízká a na politické představitele, ať s nimi diskutuje o filozofii státu, abychom se dobrali k nějakému společnému jmenovateli, který se stane základem pro budoucnost České republiky,“ říká Payne.

„Náš stát, když něco nefunguje, tak začne zpřísňovat tresty. Ale to nedělají všechny státy. Je řada států, které hledají příčiny, nikoliv že trestají,“ popisuje Payne, jaká je přítomnost českého státu.

„Když přestane fungovat bodový systém na silnici, tak ho zpřísníme. Rozumný zákonodárce by si řekl: asi jsme někde udělali chybu, proto nám to nefunguje. Tenhle stát pokračuje v komunistickém systému zpřísňovat sankce, zastrašovat lidi, snažit se je někam zatlačit. Ale my jsme si přece v devadesátých letech přáli úplně jiný stát,“ zamýšlí se Jiří Tomáš Payne.