Obce neodradí od vánočních oslav tvrdá vyhláška ani vysoké pokuty

Polná - Město Polná na Vysočině se odvolává proti udělení pokuty za překročení hluku při pouti. S organizátory kulturních akcí se město shoduje, že hlukové limity jsou příliš tvrdé. Radnice proto vyzývá zákonodárce, aby nařízení co nejdřív upravili.

Městské slavnosti, pouť na náměstí nebo koncert v dosahu obytné zóny – to všechno jsou dnes už prakticky neuskutečnitelné akce. Od června totiž platí novelizované vládní nařízení o ochraně obyvatel před účinky hluku. Podle něj hygienici nekompromisně pokutují organizátory takových akcí. „V letošním roce jsme v rámci kraje Vysočina udělili šest pokut za hudební produkce v celkové výši 139 tisíc korun,” dodává Milan Brychta z Krajské hygienické stanice Vysočiny.

Na základě nové vyhlášky dostalo teď pokutu ve výši 41 tisíc korun také město Polná. Za to, že byl na náměstí hluk při pouti. „Tuto vyhlášku zpochybňuji, a to z toho důvodu, že v podstatě pokud bychom se těchto norem drželi, tak to vyžene z našich měst a obcí kulturu,” brání se starosta Polné Jindřich Skočdopole.

S udělením pokuty už dopředu počítají také v Jihlavě, kde před vánočními svátky pořádají každý den hudební produkci na náměstí. „Je možné, že letos v Jihlavě o Vánocích porušíme tak trošku nesmyslnou vyhlášku,” směje se vedoucí jihlavského odboru kultury Tomáš Koukal. „Jediný, kdo na náměstí neporuší vyhlášku, je zřejmě jenom kapr v kádi. Jinak potom už kdokoliv – hudebník s kytarou, s harmonikou, písničkář, děti zpívající koledy - určitě budou schopni přesáhnout tu hranici,” dodává s úsměvem mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Pouze mimo kameru a mikrofon nám Milan Brychta z krajské hygienické stanice potvrdil, že hlukové limity jsou zbytečně tvrdé.

Udělení vysoké pokuty za překročení hlukových limitů neodradilo radnici v Polné od záměru uspořádat letos před Vánocemi program tady na náměstí. Už v sobotu 2. prosince se koná Zahájení vánočního času s koncertem a ohňostrojem.

Vydáno pod