Bezpečnostní klíčenka pomáhá osamělým seniorům

Blansko - Blanenská radnice nabízí seniorům speciální klíčenky, pomocí kterých si v případě nouze přivolají na pomoc městskou policii. Určené jsou zejména lidem, kteří žijí sami. Mezi seniory je služba velmi oblíbená, na přístroje jsou pořadníky.

Paní Antonie Kazdová žije sama v bytě na blanenském sídlišti. Trpí roztroušenou sklerózou a posledních pár let je proto odkázána na vozík. Ale stejně jako řadě jiných seniorů se i jí občas stává, že z vozíku spadne a nemá sílu se zvednout. Paní Kazdová má ale štěstí, na krku totiž nosí speciální přívěsek, pomocí kterého si na pomoc přivolá strážníky.

„Tady jsem bydlela teprve tři dny a hned jsem spadla. Tak jsem to stiskla a za devět minut už sem slyšela strážníky, jak odemykají dveře a volají Paní Kazdová, kde vás máme.

Celý systém funguje poměrně jednoduše. Senior u sebe nosí přívěsek, na krku nebo u klíčů. Když zmáčkne knoflík, vyšle přes svoji pevnou linku signál přímo na služebnu městské policie. Tam se z telefonu ozve nahraná zpráva se jménem a adresou toho, kdo o pomoc volá. Strážník ze služebny tak hned může kontaktovat nejbližší hlídku a tu k seniorovi pošle.

„Jsem přešťastná, že tady ten přívěšek mám. Vždycky říkám, že je to můj bodyguard a přála bych ho každému,” pochvaluje si paní Kazdová. Podle operátora městské policie v Blansku Antonína Parolka je zájem veliky, v současnosti je napojeno asi 21 linek.

Další lidé na svou seniorlinku čekají v pořadníku. Základní podmínkou je, aby senior žil sám, dalšími kritérii jsou věk a zdravotní stav. Podobná služba funguje i v jiných městech. Například brněnští strážníci pro seniory zřídili Centrum tísňového signálu, které může informace hned předávat i záchranné službě.