Jaký bude osud stromů na dačickém náměstí?

Dačice - Kácení nebo řezání vzrostlých stromů často vyvolá komunální spory. Kvůli protestům veřejnosti odkládá například radnice v Písku už druhý rok obměnu staré kaštanové aleje a rekonstrukci části Bakaláře. Radikální zásah do zeleně čeká i náměstí v Dačicích. O její nutnosti měla možné ochránce stromů přesvědčit veřejná diskuse

Devětatřicet lip zdobí dačické náměstí už od roku 1893. Park přímo pod okny radnice založil místní soudce. Pravidelná úprava stromů do nižších a širokých korun ale skončila už po druhé světové válce. Teď je park po každém větru plný ulámaných větví. Místní o stromy většinou přijít nechtějí, ale souhlasí s tím, že větve by se měly prořezat.

První dva odborné posudky se ve svých závěrech rozcházely. Jeden navrhoval lípy vykácet a vysadit nové. Druhý naopak nekácet a jenom upravit. K tomu se nakonec přiklonil i posudek třetí. „Jsou to věci, které jsou citlivé. Doopravdy jsme udělali všechno proto, abychom ty varianty posoudili a vybrali,” řekl místostarosta Dačic Pavel Habr.

I veřejné projednávání ukázalo, že plánovanému zásahu do zeleně zatím nic nebrání. Vedení radnice doufá, že protesty nevyvolá ani zpočátku nepříliš vzhledná podoba stromů po odborném prořezání. Vzhledem k mimořádně teplé zimě se stromy prvních úprav dočkají pravděpodobně už v nejbližších týdnech.