„Vánoční dárek“ pro komunisty na Vysočině

Jihlava - Dva zastupitelé KSČM v kraji Vysočina získali místa předsedů poradních výborů a tím i plat a výhody jako krajští radní. Opozice okamžitě přišla s tvrzením, že je to odměna za podporu menšinové vlády ČSSD na Vysočině.

Nikdo z komunistů sice není v jednobarevné krajské radě ČSSD, ale strana pro své lídry získala už druhé dobře placené místo. Zdeněk Dobrý a Drahoslav Oulehla usednou do poradních orgánů zastupitelstva na uvolněných postech předsedů finančního a legislativního výboru s platem přes 53 tisíc měsíčně. To je trnem v oku pravicové opozici. „Já počítám, že ten nový aparát přijde na 3 miliony ročně, tzn. 12 milionů za volební období,“ odhaduje bývalý hejtman Miloš Vystrčil. „Z finančního hlediska nám to ušetří spoustu peněz díky tomu, že se zbytečně nebudou vynakládat finanční prostředky,“ oponuje náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl.  

Drahoslav Oulehla z Dukovan, který před rokem 1989 působil jako politruk u třebíčského SNB, o sobě dnes říká, že je praktický venkovský právník. Z nové pozice šéfa legislativního výboru kraje Vysočina chce hlavně prosadit změny některých zákonů. „Kraj má významnou pravomoc a tou je možnost uplatňovat prostřednictvím zákonodárců v Poslanecké sněmovně zákonné změny, nové úpravy nebo návrhy zákonů,“ vysvětluje předseda legislativního výboru zastupitelstva kraje Vysočina Drahoslav Oulehla. „My jsme doposud vše dokázali řešit pomocí úředníků, které má kraj k dispozici,“ připomíná Miloš Vystrčil.

ČSSD naopak tvrdí, že výbor ušetří, protože dřív si kraj na právní služby najímal externí advokáty. Opozice za tím ale vidí zástěrku pro další politický obchod. „Oni dnes socialisté nemají jinou možnost, než přistupovat na požadavky komunistů, protože jsou to oni, kdo drží jednobarevnou vládu ČSSD na Vysočině u moci,“ uzavírá Miloš Vystrčil.

Další z uvolněných předsedů výboru komunista Zdeněk Dobrý se k tématu odmítl vyjádřit.

Vydáno pod