Znojmo začne využívat podzemní kontejnery na čipovou kartu

Znojmo - Na odpadky s čipovou kartou - touto radou se už za měsíc budou řídit obyvatelé historického centra v jihomoravském Znojmě. K vysypání koše si tamní obyvatelé budou brát speciální čipovou kartu, která odemkne nově instalované podzemní kontejnery. Město tak chce usnadnit život těm, kteří dosud museli popelnice schovávat v domech, a zároveň docílit toho, aby byly nové kontejnery využívány pouze lidmi, kteří se zde trvale pohybují.

Spolu s opravou Horního náměstí nechala radnice postavit speciální podzemní kontejnery. Vyjdou sice mnohem dráž než obyčejné popelnice, stojí zhruba 200 tisíc, zato však podle magistrátu vypadají lépe a jsou pohodlnější. „Lidem, kteří bydlí v dotčeném území na horním náměstí, to dá možnost vyhnout se manipulaci s popelnicemi,“ uvádí starosta Znojma Petr Nezveda.

K použití nových kontejnerů bude potřeba speciální čipová karta. Důvodem je snaha, aby kontejnery používali jen ti, kteří v centru skutečně bydlí nebo pracují. „Systém je určený lidem, kteří bydlí v centru města, a podnikatelským subjektům, které tady působí,“ dodává ředitel A.S.A. Znojmo Josef Esterka.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Kontejnery na směsný odpad mají být uvedeny do provozu v následujících dnech, radnice teprve vybírá přesnou podobu čipových karet. Kontejnery ale chce zprovoznit zároveň s otevřením zrekonstruovaného náměstí na začátku prázdnin. Znojmo se tak využitím podzemních kontejnerů na jižní Moravě zařadí vedle Brna, kde již podobný systém funguje.