Zaměstnanci odcházejí z jihlavského Bosche dobrovolně – dostanou odstupné

Jihlava – Hospodářská recese doléhá hlavně na velké průmyslové podniky, které teď musí šetřit. S netradičním způsobem, jak snižovat náklady, teď přišel největší zaměstnavatel na Vysočině. Strojírenská firma Bosch Diesel Jihlava nabízí zaměstnancům, kteří od ní dobrovolně odejdou, tedy sami podají výpověď, štědré odstupné, a to ve výši osminásobku platu.

Bosch Diesel Jihlava vyrábějící čerpadla dieselových motorů je největší firmou v regionu a symbolem hospodářského rozkvětu z posledních několika let. Ještě před rokem a půl zaměstnával Bosch asi 6 200 lidí z celé Vysočiny, kteří pobírali na místní poměry víc než slušný plat. V průměru za celou firmu to bylo 32 900 korun měsíčně. Krize ale zasáhla firmu citelně. Po třech vlnách propouštění má k dnešku 4 700 zaměstnanců s platem o deset až dvacet procent nižším.

Další stovky pracovníků teď odcházejí dobrovolně s mimořádně vysokým odstupným. „Můžeme říct, že to bude řádově přes 300 lidí a až čas ukáže, co bude dál. Pokud se nebudou prodávat dieselová vozidla, tak ta firma bude stagnovat,“ uvedl mluvčí společnosti Pavel Roman. K dnešku už firmu s osminásobkem platu opustilo přes 200 lidí, podle nejaktuálnějších čísel odborářů využije odstupné celkově kolem čtyř set pracovníků. Vedení firmy zaměstnancům slíbilo, že minimálně do konce března 2010 k dalšímu většímu propouštění nepřistoupí. Nadále ale bude u Bosche platit čtyřdenní pracovní týden.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zkrácení pracovního týdne zůstává běžnou praxí také u většiny ostatních strojírenských podniků na Vysočině. K normálnímu pětidennímu provozu se vrátil zatím jen jihlavský výrobce světlometů Automotive Lighting, který má dokonce od září přijímat nové dělníky.

Na nová pracovní místa už čekají zástupy nezaměstnaných na přeplněných úřadech práce napříč celou Vysočinou. Právě úřady práce jsou dnes zřejmě jediným místem, kde mají práce víc než dost. „Zatížení pro naše pracovníky je asi dvojnásobné ve srovnání například s loňským rokem,“ připouští ředitel Úřadu práce Jihlava Jiří Hrdlička.

Vydáno pod