Svitavy mají kavárnu s infocentrem v atraktivním stylu

Svitavy – Nové informační centrum s kavárnou se jménem Oskara Schindlera vzbuzuje pozornost místních i turistů, kteří přijedou do Svitav. Centrum vzniklo ze staré zchátralé stodoly. Při rekonstrukci se tým architekta Petra Stolína pokusil zachovat původní ráz historické budovy a v jeho nitru postavil samostatný prostor s uměleckými prvky. Neobvyklá stavba město přišla na pětadvacet milionů korun, část pokryla evropská dotace.

Donedávna stála u parku Jana Palacha zdevastovaná stodola, kam se dříve ukládaly panské kočáry. Autoři vítězného projektu domu zanechali původní vzhled, uvnitř se však vše změnilo. „Dovnitř jsme vestavěli dům, který je moderní, má své tepelné a fyzikální vlastnosti a dokáže žít vlastním životem. Dříve tu parkovaly kočáry, my jsme tu zaparkovali kavárnu,“ usmívá se autor vítězného architektonického návrhu Petr Stolín.

Na stropě infocentra spojeného s kavárnou blikají neonové trubice a barevné obrazy promítané na stěnách doplněné informacemi o historii města. Celý interiér má oslovit moderním uměním, které lehce probíhá kolem, je promítáno a ledabyle krouží kolem člověka. Ne všechny ale moderní pojetí oslovilo – podle návrhářky interiéru Aleny Holubové se vytvořily pomyslné dva tábory příznivců a odpůrců.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Za informační centrum s kavárnou město zaplatilo pětadvacet milionů korun. Přes devět milionů byla evropská dotace. „Myslím, že to je velmi levné, zejména vzhledem k pojetí stavby, celkové koncepci i použitým technologiím,“ pochvaluje si projekt starosta města Jiří Brýdl.

Kavárna má vlastní bezdrátový internet, na ochozech svítí informační terminály. Centrum nese jméno Oskara Schindlera – svitavského rodáka, který byl nacistou, ale před smrtí zachránil 1200 Židů. Také jeho příběh infocentrum připomíná. Vzhledem ke své zdařilosti a multifunkčnosti je podle architektů možné, že si svitavské infocentrum může do budoucna pomýšlet na některé z prestižních ocenění.