Na Vysočině budou zimní pneumatiky pro kamiony povinné i mimo D1

Jihlava - Značky nařizující zimní výbavu mají být letos na dálnici D1 platné jen pro nákladní automobily. To se nelíbí úředníkům kraje Vysočina a mají obavy, že kamiony budou vyznačené úseky objíždět po jiných trasách, a tak chystají stejné zimní značky i na okolních silnicích. Pokud ministerstvo dopravy rozmístí značky na dálnici, kraj je zase postaví na výjezdy z dálnic a krajské silnice, tak zabrání objíždění vyznačených úseků.

Loni ministerstvo dopravy rozmístilo na dálnici D1 od Humpolce až k Velkému Meziříčí značky nařizující zimní výbavu. Důvodem byly problémy s kamiony, které několikrát v zimě dálnici D1 zablokovaly. Tehdy značky platily pro osobní i nákladní auta.

Teď je situace podobná, jen ministerstvo dopravy plánuje, že budou zimní značky na D1 platit pouze pro nákladní auta a v tom vidí jihlavské hejtmanství hlavní problém.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Tohle by mělo platit pro celou republiku, nikoli jen pro kraj Vysočina,“ uvedl
náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl (ČSSD).

Podle Joukla by se měla tranzitní nákladní doprava svádět na hlavní dopravní tepny, ne vyhánět na menší silnice a kančí stezky. „Chceme to konzultovat s příslušnými dotčenými úřady,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Další problém je i to, že autodopravci u nás zimní gumy vůbec nepoužívají. „Zimní gumy pro nákladní auta ve střední Evropě nejsou, pokud používají zimní pneumatiky nákladní vozy, tak je používají ve Švédsku, v Norsku, ale ty kamiony jezdí celou dobu po sněhu,“ uvedl jednatel pneuservisu a dopravní společnosti Sowo Jihlava Jaroslav Vacek. Podle Hanzelky existuje tzv. záběrová pneumatika na poháněnou nápravu, která je dostačující.

Na ministerstvu dopravy chystají novelu zákona, která by nařizovala povinnou zimní výbavu od listopadu do dubna, tak jako je to například v Rakousku. Letos ji ale poslanci už schválit nestihnou.