Břeclavi chybí místa v mateřských školách

Břeclav - V Břeclavi začínají chybět místa v mateřských školách. V září má nastoupit o několik desítek dětí více, než kolik jich školky můžou přijmout. Město proto bije na poplach. Za 10 milionů korun postaví v existujících školkách nové třídy z prostor, které teď slouží jiným účelům. O penězích pro letošní úpravy bude rozhodovat břeclavské zastupitelstvo příští týden ve středu. Příští rok se tak rodiče o umístění svých dětí snad bát nemusí.

Více než sedm set dětí a jen 650 míst v mateřských školách. Nedávný baby boom Břeclavi pořádně zatopil. Aby v září měly děti kam nastoupit, začíná teď radnice plánovat zřízení nových tříd.

„Řešíme rekonstrukce dvou mateřských škol, jde o jejich rozšíření. Jedná se o Mateřskou školu Slovácká a potom máme také výjimku na Mateřskou školu Sovadinova, kde se budou rekonstruovat dvě třídy,“ uvedla vedoucí břeclavského odboru školství Zdeňka Baková. V Mateřské škole Slovácká tak vznikne úplně nová třída pro asi 15 dětí, a to zatím v nepříliš využívaných prostorech. V létě nastoupí stavební dělníci také do školky v Sovadinově ulici, vybourají zdi a prostor upraví na novou třídu s veškerým zázemím. Vznikne tak místo pro 50 dětí.

Zdeňka Baková o chybějících mateřských školách v Břeclavi (zdroj: ČT24)

Stejný problém v celém kraji
 
Podobný problém řešila nebo řeší většina měst v Jihomoravském kraji. Současný baby boom ale podle všeho pomalu končí. „My víme, že asi ještě tři nebo čtyři roky se počet dětí bude dále navyšovat. Ale tento trend přestane. Už loni se rodilo méně dětí,“ dodala Zdeňka Baková. Další rozšiřování školek tak už za pár let nejspíš nebude potřeba.