Starosta Hodonína přijde kvůli údajné korupci o post

Hodonín - Hodonínský seriál odvolávání starosty Lubora Šimečka má další pokračování. Pověst občanskodemokratického starosty utrpěla po zveřejnění audionahrávky, která naznačuje nestandardní jednání při výběrovém řízení na výstavbu solární elektrárny. On sám takové praktiky popírá a hovoří o komplotu. K prvnímu muži města se obrátila zády jeho vlastní strana, rada už vybrala jeho nástupce a příští pondělí dospěje kauza do finále - zastupitelé budou jednat o Šimečkově odvolání.

Na hodonínské radnici se včera svítilo do noci. Radní jednali o tom, kdo nahradí starostu v případě jeho odvolání. Výsledek nebyl překvapením - do křesla by měla usednout místostarostka z ODS Milana Garauová. „Potenciálním nástupcem bych měla být já, tak se usnesl sněm ODS,“ potvrdila na konci jednání sama Grauová.

Radní v rámci rošády v čele města našli vhodného kandidáta na uvolněnou pozici místostarosty. Jím by se měl stát zastupitel za ODS Jan Králík.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Část přepisu nahrávky rozhovoru

Šimeček: Podívej se, výběrové řízení je ušité na vas…a zkusím najít nejrychlejší a nejkratší variantu tak, aby se to realizovalo. v Tom já pomůžu….

Zástupce Patria Verde: Nemáme s tím problém, zaplatí se nájem, zaplatí se to, co se domluvilo a řekne se ty, ty, ty tam budeš mít podíl, buď se přpíšou akcie nebo se řekne, že chce peníze, to už se udělá…

Šimeček: Já bych šel asi do podílu.

Zástupce Patria Verde: Takže se vám přepíšou akcie, my je máme nachystaný, byste přijeli, nemusíme ani u advokáta, setkáme se…..

Starostovi potíže způsobily plány na výstavbu obří fotovoltaické elektrárny a zejména výběrové řízení na tuto stavbu. Podle dvaadvacetiminutové nahrávky, kterou má Česká televize k dispozici, bylo starostou ušité na míru společnosti Patria Verde. Tato firma nakonec šanci postavit elektrárnu ani nedostala - zastupitelé totiž projekt kvůli pochybnostem raději zablokovali. Nic to nemění na skutečnosti, že dny starosty Šimečka v čele radnice jsou sečteny. „Je možné, že dostatečný počet hlasů k mému odvolání se na zastupitelstvu najde, já sem ale nic špatného neudělal,“ tvrdí Šimeček, který se svého postu vzdát nehodlá.

Případem se začala zabývat policie. Usvědčující nahrávku už zkoumali experti z kriminalistického ústavu a potvrdily, že je autentická. Šimeček přesto tvrdí dál, že jde o komplot na jeho osobu.