Labuť Anička, která zabloudila z Polska, je na svobodě

Brno - Labuť, která přiletěla do Česka z polské strany hranice, se dočkala vypuštění na svobodu. Brněnští ornitologové, dnes oznámili, že jejich kolegové z ornitologické stanice v Gdaňsku o labuť nestojí. Proto se rozhodli, že „Anička“, jak ji pojmenovali, dostane šanci žít v Česku. Se svým rozhodnutím si navíc pospíšili. Labutě v zajetí totiž rychle přibýrají a to by mohlo mít pro polskou emigrantku fatální následky. Obézní pláci totiž nemohou vzlétnout a kvůli nedostatku jídla na vodním zdroji rychle uhynou.

„Vypustili jsme Aničku zároveň s labutím samečkem, který se k nám dostal z Těšan. Tam spadl do výběhu prasat,“ řekl České televizi ornitolog Zdeněk Machař. Znalci ptáčího společenství se před vypuštěním obávali, že by mohlo dojít k útoku ostatních samců na nově příchozí labutě. Samci si totiž hlídají své teritorium a nové návštěvníky většinou vyhání. „Zpočátku na samce začal domácí samec, který je zde delší dobu, opravdu útočit. Pak se ale dohodli a nechal ho v klidu,“ dodal Zdeněk Machař. Období páření, kdy jsou labutí samci nejagresivnější totiž začne zhruba až za měsíc.

Labuť Anička si vypuštění na řeku vyloženě užívala. Zamávala křídly a elegantně odplula proti proudu. Podle ornitologa Zdenka Machaře se na jaře vydá na jinou řeku nebo rybník, kde by mohla najít partnera. „Vyloučeno není ani to, že zůstane se samcem, se kterým jsme ji vypustili,“ dodal Zdeněk Machař. Zpátky do Polska podle něho ale prý pravděpodobně neodletí.

Ornitolog Zdeněk Machař vypouští labutě na řeku (zdroj: ČT24)