Do Tří Studní se sjeli psi ze čtyř zemí Evropy

Tři Studně (Žďársko) – Víkend ve Třech Studních na Žďársku patřil hlavně musherům a jejich psům. Závodilo tu rekordních 91 týmů ze čtyř zemí Evropy. Závod byl jednou z posledních možností, jak ověřit formu před mistrovstvím Evropy. Krásné, i když hodně mrazivé počasí a neobvyklá podívaná přilákaly k tratím stovky diváků. Podobné soutěže, které se konají na mnoha místech světa, jsou tvrdou prověrkou fyzické i morální odolnosti lidských i psích jedinců.

Všudypřítomný mráz bílé pláně i sněhem zasypané lesy tvořily arktickou kulisu, příhodnější si snad evropské závody musherů nemohly ani přát. „Je to mistrovství republiky s mezinárodní účastí, body se počítají do evropského poháru. Sešli se tu závodníci z Německa, Polska, Slovenska a je zde celá česká špička,“ uvedl hlavní pořadatel závodů Jiří Trnka. Rekordní počet závodníků přilákala perfektně připravená tvrdá trať. Na Slovensku nebo v Polsku totiž letos nemají zdaleka tolik sněhu jako na Vysočině. Závodila tu osmi i desetispřeží. „Kde je hodně psů, není třeba tolik fyzické kondice, hlavně jde o zručnost a zkušenosti,“ prohlásil závodník Petr Krupička.

Závodní pes vyžaduje podobnou péči jako vrcholový sportovec. Nejlepší musheři se starají o čistokrevná plemena husky nebo malamutů, v otevřeném závodě však může tahat sáně i dobře trénovaný voříšek. „Podle GPS můžeme zjistit, jakou rychlostí běží. Je to až 40 km v hodině,“ dodal pořadatel Trnka. Další závodník Martin Stoklasa doplnil: „Chce to spoustu času i peněz, dnes už se používají i speciální zavodňovací prostředky.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Tento evropský závod na Vysočině je předpremiérou mistrovství Evropy, které se pojede za dva týdny v Polsku.

Víkend ve Třech Studních na Žďársku patřil hlavně musherům a jejich psům.
Zdroj: ČT24