Zmrzlý sníh komplikuje dopravu na jihu Moravy

Brno, Bučovice - Přesto, že již několik dní nesněžilo, na některých místech sněhová pokrývka stále zůstává a působí problémy v dopravě. Spousta odbočovacích a připojovacích pruhů u hlavních komunikací jsou zasypány hromadami promrzlého sněhu, které na mnoha místech zůstaly po silničářích nahrnuty u silnic. Řidiči tak mnohdy musí zpomalit a znova zrychlit na velice krátkém úseku. Odhrnuté hromady sněhu navíc způsobují problémy s parkováním. V brněnské městské části Kohoutovice je téměř nemožné k večeru zaparkovat. „Originálním“ způsobem se se sněhem vypořádali v Bučovicích, nahromadili jej na parkovacím místě pro vozíčkáře.

Hromady sněhu na parkovištích, nánosy bílé zmrzlé hmoty odhrnuté do odstavných pruhů  a neprůjezdné přivaděče. Tak vypadají mnohá místa na jihu Moravy, kde zůstává zmrzlý sníh. Komplikuje život pěším, ale především řidičům. Mnohá vozidla jsou zapadlá a jejich řidiči je z nánosů nedostanou. Ti, kterým se to přece povedlo, nemají kde parkovat.

Příkladem mohou být i Kohoutovice, které jsou nejvýše položenou částí města Brna. Místní obyvatelé nejsou situací nadšeni. „Zaparkovat v zimě je u nás problém. Všechna parkoviště jsou zahrnuta sněhem,“ sdělil jeden z obyvatel Kohoutovic. Mnozí si už na radnici stěžovali. Místostarosta Petr Šafařík (ČSSD) však pro ně řešení nemá. „Jsou zde podněty občanů, kteří nejsou úplně spokojeni, co se týče parkovacích stání. Situaci nám ale komplikují především vozy, které celou zimu stojí na parkovišti. Tím v podstatě znemožňují odklízení sněhu,“ prohlásil Šafařík.

Další komplikací, se kterou se řidiči potýkají, jsou zahrnuté zařazovací pruhy. Silničáři, ve snaze udržet dopravu v provozu, odhrnovali veškerý sníh v hlavních pruzích směrem ke krajnici - do odbočovacích pruhů. Sníh pak na mnoha místech zmrzl. Podle silničářů ale likvidace těchto pozůstatků není vždy jejich práce. Postarat se o to musí majitelé pozemků. „Mnoho odbočovacích pruhů nespadá pod naši firmu. Jejich majitelé by nás museli o údržbu na jejich pozemcích požádat, což mnohdy nedělají,“ vysvětlil ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Bučovická radnice se dokonce rozhodla sníh odklidit na parkovací místo pro vozíčkáře. A byla to podle tamní starostky nejjednodušší cesta, jak se zbavit sněhu z náměstí. „Místa pro vozíčkáře jsou po obou stranách parkoviště, tudíž je hromada na jednom z míst bez problému a nebrání provozu na náměstí,“ uvedla starostka Bučovic Sářka Šilerová (ODS).

Silničáři v Brně
Zdroj: ČT24