Unikátní skleník zahájil sezonu

Brno - Po zimní přestávce se dnes návštěvníkům opět otevřel palmový skleník v areálu lednického zámku. Mají tak možnost navštívit jedinečnou zimní zahradu, která věrně imituje tropickou krajinu. Konstrukce skleníku je také vzácnou technickou památkou. „Džungle“ uprostřed zimy láká návštěvníky na řadu unikátních tropických rostlin a dřevin a také na několik skutečných atrakcí.

Se zasněženou krajinou kolem skleníku ostře kontrastuje záplava zeleně uvnitř. Lednický skleník nejkrásnější podívanou nabízí právě v únoru, kdy je po zimní údržbě v té nejlepší kondici. „Většinou se během zimy dělá takové to velké přesazování rostlin, prořezávání palem, nové výsadby,“ popisuje dění ve skleníku kastelánka lednického zámku Iva Holásková. 

Mezi největší atrakce skleníku patří například více než pět set let staré cykasy, které jinde v republice nenajdete. Mezi palmami a kapradinami ale najde své místo i krása nejen ze světa rostlin. První letošní návštěvníci proto dorazili už ráno hned po otevření. „Já ten skleník znám, ale je příjemné, že i přes zimní období se tady setkáte s takovým prostředím, v teple a v zeleni,“ pochvaluje si jeden z návštěvníků skleníku.   

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Nejen stálých návštěvníků se v malé jihomoravské džungli ročně vystřídá přibližně sto padesát tisíc. Skleník nechali Lichtenštejnové postavit už v roce 1847 a patří mezi největší svého druhu v Evropě.