Poslední člen „naftové mafie“ žádá nižší trest

Brno - Brněnský krajský soud řeší dohru kauzy rekordních daňových úniků. Dnes začal nový proces s Františkem Zelinkou, jedním ze skupiny 16 lidí, kteří v letech 2003 a 2004 dováželi ze Slovenska neproclenou naftu a benzin a obrali stát o 188 milionů korun. Všechny členy zločinného spolčení sice soud potrestal už v roce 2006, Zelinka byl ale tehdy na útěku. Policejní eurozatykač ho loni zastihl ve Velké Británii. Teď je ve vazbě a požádal soud o zrušení rozsudku. A protože byl stíhán jako uprchlý a odsouzen v nepřítomnosti, musí soud takovému návrhu vyhovět.

Obžalovaný Zelinka spolupracoval s policií

František Zelinka byl původně za účast na nelegálních dovozech pohonných hmot odsouzen na osm let vězení, teď žádá zmírnění trestu. U soudu dnes vysvětlovat důvody svého útěku. Bylo to prý kvůli tlaku a výhrůžkám ze strany ostatních členů skupiny. František Zelinka z republiky odcestoval na jaře 2005, ještě než začal soudní proces. Do té doby přitom spolupracoval s policií a jako jediný popsal podrobně role jednotlivých lidí v organizování dovozů. Proto prý měl obavy o svou existenci a uprchl do zahraničí.

Zelinka se dnes zároveň snažil soudce přesvědčit, že nebyl organizátorem, v celém podniku údajně figuroval pouze jako jakási spojka a člověk, který dohlížel na tok peněz.

Soud bude pokračovat příští týden

Zelinka má teď právo žádat zopakování jakýchkoliv důkazů z původního procesu, chtěl ale pouze znovu přečíst svoje původní výpovědi na policii. Nový rozsudek dnes nepadl, líčení bude pokračovat příští týden. Soud předvolá jako svědka policistu, který před lety tento případ vyšetřoval. Má popsat, jak moc Zelinka pomohl policii s vyšetřováním. Zároveň by soudní senát mohl dospět k rozhodnutí.

Přes hranici projelo 400 „neviditelných“ cisteren

Případ dovozů pohonných hmot ze Slovenska je jedním z největších daňových úniků v novodobé historii Česka. Dobře organizované skupině se podařilo přes hraniční přechod v Břeclavi převézt nejméně 400 cisteren pohonných hmot, aniž by někdo zaplatil clo a daň. To vše za pomoci několika celníků. Po složitém vyšetřování a soudním procesu padl v říjnu 2006 rozsudek. Většina odsouzených si dnes odpykává svůj trest. Další z odsouzených Jan Hubáček, který byl jedním z hlavních organizátorů, je stále na útěku a pátrá po něj policie. Vrchní soud mu nedávno potvrdil devítiletý trest.

Zdeněk Odehnal, obhájce Františka Zelinky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod