Koalice ČSSD-ODS na jihu Moravy končí

Brno – V Jihomoravském kraji se rozpadá dosud vládnoucí koalice občanských a sociálních demokratů. ODS se totiž rozhodla, že koaliční smlouvu vypoví. Podle předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky prý ČSSD smlouvu stejně neplnila. Na jednání rady, kde občanští demokraté chyběli, prý ČSSD rozhodla jinak, než se strany předběžně domluvily. ODS je připravena na odchod do opozice. ČSSD o koalici nejspíš začne vyjednávat s lidovci, vyplynulo to z dnešního vyjádření hejtmana Michala Haška (ČSSD).

Sociální a občanští demokraté se dnes obviňovali, kdo za pád koalice může. Podle ODS nechtěli sociální demokraté její záchranu, nenominovali totiž nikoho do smírčího řízení, které ODS minulý týden vyvolala. Chtěla tam řešit personální otázky vedení kraje - vadilo jí, že Hašek, kterého lidé zvolili do sněmovny, neřekl, kterou z obou prací bude vykonávat. Podle ČSSD ale naopak nebyl pro pád koalice žádný faktický důvod a občanští demokraté odmítli jednání klubů. „Neexistoval žádný relevantní důvod, aby odcházeli z úspěšné a fungující krajské koalice. To, co říká ODS, to jsou v lepším slova smyslu jenom záminky. Prostě padlo politické rozhodnutí ve vedení jejich krajské organizace,“ dodal Hašek.

Michal Hašek: „S nynější ODS, která práskla dveřmi, si neumím představit ani já, ani klub zastupitelů sociální demokracie další spolupráci.“

Jiří Kadrnka: „ČSSD nám dala najevo, že nestojí o dohodu v koalici, nenominovala žádné své zástupce do smírčího řízení a navíc na radě 3. 6. se v naprostém rozporu s koaliční smlouvou rozhodlo o částce téměř jedné miliardy korun.“

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Hejtman dnes vyloučil, že by ČSSD utvořila koalici s komunisty. Jednat tak může již jen s lidovci a zástupci TOP 09 zvolenými původně za KDU-ČSL.  Předseda jihomoravské KDU-ČSL Stanislav Juránek dnes řekl, že lidovci jsou s ČSSD připraveni jednat. Rozpad koalice nechtěl komentovat: „Soudce jim dělat nebudu. K ODS bych však mohl říct jen to, že v koalici nedodržovali svůj programu. Jestli se k němu nyní vracejí, je to naděje pro Jihomoravský kraj.“ Zdůraznil, že KDU-ČSL nebude ČSSD pomáhat, aby kraj pacientům v krajských nemocnicích proplácel poplatky, jak pro to dřív hlasovala ODS.

Podle Haška neovlivní pád koalice rozhodování krajské samosprávy. Radní za ČSSD se budou dál scházet a přijímat rozhodnutí: „Existuje funkční rada Jihomoravského kraje, v níž sedí sedm sociálních demokratů. Rada bude pouze doplněna na základě dalších jednání.“ Zda by lidovcům stačila čtyři křesla, která dosud patřila ODS, Juránek nechtěl komentovat.

Tomáš Julínek:

„Regionální vedení ODS je jiné než to, které uzavíralo tuto smlouvu. Byla to i určitá koule na noze, především v oblasti poplatků.“

Podle místopředsedy jihomoravské ODS Tomáše Julínka se k dnešnímu kroku dlouho schylovalo. Na jihu Moravy se totiž občanští demokraté vedení Milanem Venclíkem zavázali, že jsou za proplácení zdravotnických poplatků v krajských nemocnicích ochotni hlasovat s ČSSD. Julínek, který poplatky jako ministr zdravotnictví zavedl, to už tehdy označil za zradu programu ODS.