Z maršovské skládky se stanou zelené kaskády

Maršov – Zelené kaskády místo skládky zavezené komunálními odpadky a sutí budou mít v Maršově. Rozhodlo o tom vedení obce. Škodlivé látky a chemikálie, které se do půdy vylučovaly, totiž znečišťovaly půdu i místní potok. Maršovští v minulosti odváželi na skládku kousek od obce například plechovky od barev, stavební suť, vyřazený nábytek i chemický odpad.

Starosta Maršova Jindřich Chrasta datuje vznik skládky na rok 1965. Teď už na pozemku za obcí místo ošklivé hromady odpadu vznikají pravidelné kaskády. „Následně na to půjde štěrkopískový posyp jako vyrovnávací vrstva a ochrana před bentonitovými matracemi, které se budou pokládat jako těsnění skládky,“ uvedl vedoucí stavby Vladimír Prošťák.

Fólie zabrání vylučování škodlivých látek ze skládky ven. Ty totiž prosakovaly do půdy a znečišťovaly místní potok, který vtéká do řeky Svratky. Maršovští od Evropské unie a státu na obnovu krajiny získali skoro devět milionů korun. Další milion si musí doplatit sami. Celá plocha, kde dříve byly odpady, bude osázena zelení. Ta vytvoří novou oázu Maršova. Stromy zároveň zabrání erozi půdy. Rekultivace skládky by měla být dokončena do konce roku.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)