Centrum Brna nabízí lidem nové místo k odpočinku

Brno – Centrum města nabízí obyvatelům další příjemné místo k odpočinku v přírodě. Obnovenou zahradu nacházející se za budovou rektorátu Vysokého učení technického v Brně s nově vysázenými stromy plánuje škola využívat pro kulturní a společenské akce. Přístupná je také veřejnosti.

Na více než tři miliony korun přišla Vysoké učení technické (VUT) v Brně rekonstrukce zahrady za budovou rektorátu mezi ulicemi Antonínská a Smetanova. Zahrada je považována za jednu z nejkrásnějších v centru města především díky vzácné platanové aleji. Několik letitých stromů ale muselo být před dvěma lety vykáceno kvůli jejich havarijnímu stavu, který ohrožoval bezpečnost v okolí zahrady. Impulsem k tomuto kroku bylo zřícení javoru v červnu 2008, ten při pádu poškodil čtyři auta.

„Rekonstrukce zahrady spočívá ve výsadbě nové zeleně, která nahradí vykácené stromy,“ uvedl kvestor VUT v Brně Vladimír Kotek. „V zahradě je také nový zavlažovací systém a v místě původního centrálního záhonu se nachází nová kašna s vodotrysky a posezením,“ dodal.

Vladimír Kotek, kvestor VUT v Brně (zdroj: ČT24)

Obnovená zahrada má sloužit zejména pro školní akce, ať už společenské či kulturní. Místo je ale průchozí a do zahrady si během dne mohou přijít odpočinout i běžní návštěvníci. Zelenou mají také pejskaři. „Podmínkou však je, že se zde lidé budou chovat slušně a zahradu nebudou poškozovat,“ upozornil rektor VUT v Brně Karel Rais.